Astro Astrologia zodiilor

Mituri asociate cu semnele zodiacului

Mituri asociate cu semnele zodiaculuiGrecii antici sunt primii din Europa care au profitat de roadele astrologiei caldeene, iar propriul lor sistem astrologic a inclus, alaturi de uneltele de lucru specifice astrologiei, si o serie de mituri, care incercau sa explice omului de rand cum au aparut gruparile de stele, cunoscute si ca semne ale zodiacului ceresc.

Incepand cu Berbecul si anotimpul renasterii vietii si incheind cu Pestii, fiecare mit a incercat sa includa o simbolistica bogata in structura sa, care sa ofere astfel informatii suplimentare cititorului avizat in plan astrologic in primul rand, dar si in plan emotional sau spiritual.

Constelatia Berbecului este primul semn al zodiacului, iar grecii au asociat acestei constelatii mitul Lanei de Aur, celebra poveste eroica a argonautilor care au reusit sa salveze de la sacrificiu doi frati gratie eforturilor lor supraomenesti. La finalul fericit al acestei expeditii, parintele Zeus se spune ca ar fi hotarat sa puna Lana de Aur pe cer ca simbol etern al eforturilor oamenilor de a evita sacrificiul celor nevinovati prin asumarea unor poveri suplimentare.

Taurul este o alta constelatie corelata cu sacrificiul uman, in aceasta situatie fiind vorba despre sacrificiul tinerilor atenieni oferiti ca jertfa fiarei numita Minotaur, jumatate om si jumatate bestie. Tezeu, tanarul print al Atenei, a reusit sa opreasca aceste sacrificii, oferindu-se pe sine insusi ca jertfa si reusind cu ajutorul Ariadnei sa infranga temutul Minotaur.

Constelatia Gemenilor ne vorbeste peste milenii despre puterea dragostei din frati, fiind vorba aici despre mitul lui Castor si Polux, unul nemuritor si altul muritor, cei care au reusit sa infranga moartea si sa il induplece pe Zeus pana acolo incat acesta sa le permita sa ramana vesnic impreuna, e drept, jumatate de an in Olimp si cealalta jumatate in lumea intunecata a lui Hades.

Racul este o constelatie care ne aminteste de eroul Heracles si una dintre faptele sale glorioase, respectiv uciderea Hidrei. Intrucat Hera, sotia lui Zeus si inamica cea mai puternica a lui Heracles, nu a dorit ca eroul sa fie triumfator, a decis sa trimita un rac urias in ajutorul Hidrei, dar Heracles a reusit sa il ucida si pe acesta. Recunoscatoare insa, Hera i-a multumit racului imortalizandu-i imaginea pe cer si de aici si constelatia Racului, asa cum o stim si in prezent.

Leul este o alta constelatie pusa in legatura cu o alta fapta eroica a marelui Heracles, fiind vorba despre uciderea masivului leu din Nemeea, care teroriza populatia locala cu cruzimea sa de nedescris. Zeus totusi a onorat aceasta fiara, dupa ce a fost ucisa de eroul grec, cu trecerea sa in nemurire in forma de constelatie. Sa nu uitam ca Zeus obisnuia sa pedepseasca oamenii pentru rautatea lor prin trimiterea de diferite napaste pe pamant, iar leul din Nemeea nu a fost se pare decat un obedient slujitor al lui Zeus si nicidecum o fiara fara minte.

Fecioara este constelatia inchinata zeitei Persefona, cea care avea sa devina sotia lui Hades, putandu-si totusi petrece jumatate din an si alaturi de iubita sa mama, Demetra, in Olimp. Este de asemenea un mit al sacrificiului care permite viata si abundenta pe pamant.

Balanta nu are un mit clar asociat cu simbolistica sa duala, dar unii spun ca ar fi un semn care o onoreaza pe zeita Dreptatii deoarece chiar si zeii au dorit sa sublinieze astfel faptul ca ei insisi se supun echilibrului si ordinii universale, iar Balanta se afla pe cer pentru a aminti atat oamenilor cat si zeilor ca justitia este egala si suverana deopotriva pentru muritori cat si pentru nemuritori.

Scorpionul este o constelatie care celebreaza victoria marei zeite Gaia asupra indraznetului vanator Orion, care o jignise pretinzand ca poate ucide toate creaturile vii ale pamantului gratie abilitatilor sale innascute de vanator. Gaia a creat insa un scorpion foarte veninos, care l-a intepat apoi pe Orion, aducandu-i in scurta vreme moartea. Scorpionul a fost onorat cu trecerea sa in nemurire, dar si Orion s-a bucurat de acest lucru, el fiind rasplatit de o alta zeita, Artemis, care il admira pentru calitatile sale.

Sagetatorul ne aduce aminte de faimosul centaur Chiron al antichitatii, rege al neamului sau si fiu al marelui zeu Poseidon. Chiron a fost foarte intelept, zeii l-au iubit foarte mult, dar un accident stupid l-a facut sa fie victima unei certe dintre alti centauri si eroul Heracles, soldata cu ranirea grava a lui Chiron, care va si muri din aceasta cauza.

Capricornul este un fel de tap de mare, o creatura ciudata, jumatate animal si jumatate peste, iar povestea sa se pare ca este legata de nasterea lui Zeus, parinte al zeilor. Una dintre doicile micului zeu a fost si nimfa Amalteia, cu trup in forma de capra, care l-a ingrijit cu devotament, pazindu-l de mania cruntului sau tata, zeul Cronos. Recunoscator, Zeus i-a imortalizat imaginea pe cerul vesnic in forma constelatiei Capricornului.

Varsatorul ne trimite la povestea frumosului Ganimede, print al regelui Tros, foarte admirat pentru aspectul sau deopotriva de muritori cat si de zei. Zeus, fascinat de frumos, l-a rapit in Olimp, transformandu-l in paharnicul sau personal. Mai tarziu, Ganimede va fi onorat si cu o constelatie pe cer, numita a Varsatorului.

Pestii se pare ca sunt strans legati de povestea puternicului Tifon, fiu al Gaiei, care era menit sa pedepseasca zeii olimpieni pentru ca ii atacasera pe titani. Afrodita si fiul sau, Eros, s-au deghizat in doi pesti pentru a scapa de mania lui Tifon, iar mai tarziu le-au multumit acestora imortalizandu-i pe cer sub forma constelatiei care le poarta numele.

Sigur ca miturile asociate cu fiecare imagine a zodiacului, asa cum sunt propuse de noi, nu sunt neaparat si cele mai elocvente, dar este cert faptul ca vechii greci au dezvoltat si o bogata traditie literara, plecand de la semnele zodiacului si de la incercarile lor de a le explica originea pe intelesul tuturor. Nu putem decat profita de acest lucru, incercand sa deslusim, dincolo de povestea in sine, si alte aspecte care ne pot apropia mai usor de felul in care intelegeau cei vechi lumea si cerul de deasupra lor.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu