Abecedarul formulelor cosmetice

Cercetarile constante din domeniul cosmeticii au permis o mai buna determinare a momentului optim de aplicare a principiilor active. Asadar, la cele deja existente pe piata, a caror eficienta este recunoscuta, se adauga in prezent si alte descoperiri spectaculoase.

In aceasta privinta, laboratoarele de cosmetica nu inceteaza sa ne surprinda. Daca in urma cu cativa ani secretia de melc revolutiona piata de desfacere a produselor cosmetice anti-imbatranire, acum, a sosit randul veninului de sarpe. Anumite companii de marca l-au preluat, adaugandu-l in doze mici la cele mai noi tratamente. Cei care le-au incercat ne asigura ca au rezultate uimitoare in estomparea ridurilor.

In continuare, vom prezenta cateva dintre principiile active cele mai utilizate in formulele cosmetice.

Uleiul de Avocado
Uleiul de Avocado este compus din aproximativ 85% gliceride de acizi grasi nesaturati, inclusiv gliceride ale acidului oleic (65%) si gliceride ale acidului linoleic (6-10%), alte componente find vitamina A si E, scualen si lecitina. Uleiul de avocado se intinde usor si se absoarbe foarte bine in piele, functionand ca o bariera naturala.

Acidul hialuronic
Este un mucopolizaharid puternic polimerizat si un compus semnificativ al tesutului conectiv. Prin intermediul formarii unei retele viscoelastice, solutiile de acid hialuronic fixeaza apa cu o intensitate extraordinara. Din acest motiv, acidul hialuronic se utilizeaza in produsele de ingrijire a pielii, cu scopul de a proteja stratul corneean al pielii impotriva deshidratarii datorata conditiilor de umiditate scazuta. Acidul hialuronic nu este nici toxic, nici alergenic si nu irita pielea.

Uleiul de Jojoba (buxus chinensis)
Uleiul de Jojoba este compus din acizi grasi C20-C26, predominant nesaturati, care se transforma in esteri prin reactia cu alcoolii grasi, nesaturati, simpli. Uleiul de jojoba este o ceara lichida, usor absorbit de epiderma. Prin actiunea sa nu irita si nu sensibilizeaza pielea, fiind lipsit de fosfati si de alte impuritati. De aceea, uleiul de Jojoba este folosit in industria cosmetica la prepararea cremelor faciale, a uleiurilor cu filtru UV, a uleiurilor si a samponului de par.

Acidul citric
Este un important acid organic cu un rol extrem de important in metabolismul uman. In preparatele dermatologice sunt incluse sarurile de acid citric pentru reglarea si stabilizarea pH-ului fiziologic al pielii.

Acidul elagic
Este un polifenol natural care inhiba activitatea tirosinei. Este extras din coacaze, mirt si zmeura. Studiile demonstreaza ca utilizat sistematic, de forma topica, acidul elagic inhiba inmultirea celulelor canceroase, functionand ca antioxidant si ca auxiliar in fotoprotectia cutanata prin asociere cu vitamina C.

Acidul fumaric
Favorizeaza repararea tesuturilor si respiratia celulara, accelereaza vindecarea ranilor, reducand leziunile provocate de radicalii liberi. Este antioxidant, antiinflamator care adauga un plus de stralucire pielii.

Apa grea (D20 – Oxid de deuteriu)
Este mai vascoasa si confera niveluri de hidratare mai crescute decat apa normala, datorita rezistentei sale la evaporare. Reduce stresul celular si contribuie la protectia impotriva bacteriilor, virusurilor si radiatiilor.

Alantoina
Alantoina este un produs al metabolismului proteinelor. Stimuleaza cicatrizarea leziunilor si accelereaza regenerarea celulara. In plus, prin aplicare topica exercita un efect keratolitic.

Aminoguanidina
Inhiba procesul de glicare, adica reticularea proteinelor pielii (colagenul si elastina). Reticularea proteinelor este indusa de glucoza oxidata datorita excesului radicalilor liberi. Atunci cand procesul de glicare se intensifica, pielea devine mai putin elastica, iar ridurile se accentueaza. Combinata cu vitamina C non-acida aminoguanidina ajuta la eliminarea varicelor.

Arbutina
Provine in forma sa naturala din hidrochinona, produs chimic care blocheaza sinteza melaninei, prin inhibarea activitatii tirozinazei. Folosita pentru depigmentarea pielii.

Arginina
Arginina este un aminoacid considerat semi-esential. Mai precis, in cazuri de deficit, in timpul unei etape de crestere sau cand procesul de keratinizare se deterioreaza, arginina trebuie suplimentata prin nutritie. In piele, arginina este produsa de degradarea filagrinelor ce rezulta din procesul de keratinizare. Inainte de aparitia unui deficit de arginina, consecinta a dezechilibrului keratinic, se produce simultan o diminuare a continutului de uree din piele, dat fiind faptul ca ureea este un produs al argininei. In consecinta apare succesiv o diminuare considerabila a factorilor hidratanti naturali, respectiv arginina si ureea.

Artemia Salina
Aduce un plus de energie necesara refacerii celulelor cutanate, stimuland metabololismul. Acest extract ce provine din planctonul marin actioneaza asupra celulelor cutanate, transformandu-le in celule mai receptive.

Secretia de melc
Este bogata in alantoina. Datorita potentialului sau regenerator, are rolul de a reface tesuturile la nivel celular, diminuand ridurile si liniile fine de expresie. Este extrem de eficienta inclusiv in tratamentul cicatricelor, ridurilor profunde, arsurilor, petelor si urmelor de acnee.

Beeswax (Ceara de albine)
Beeswax (ceara de albine) este produsul anumitor glande excretoare ale albinei din care rezulta fagurele. Prin topire si centrifugare se elimina impuritatile solide (ceara galbena).
In cele din urma se decoloreaza complet pana la obtinerea unui colorit alb (ceara alba). Ceara de albine contine un procent de 10 -15 % hidrati de carbon de parafina, un procent de 35-37 % esteri de acizi grasi, C16-C36 si aproximativ 15 % acid cirotic, acid melisic si echivalentii sai. Ceara de albine se utilizeaza pentru a da consistenta, dar si ca hidratant cutanat, in fabricarea pomezilor, cremelor, rujului si a altor cosmetice.

Alfa-Bisabololul
Bisabololul este o substanta activa ce se intalneste in uleiurile eterice de musetel. Este calmant pentru piele si indicat impotriva inflamatiilor.

Butilenglicol
Butylen glycol (butilenglicol) este utilizat pentru hidratarea cutanata in produsele de ingrijire a pielii.

Coenzima Q10
Coenzima Q10 – numita si ubichinona si CoQ10, este prezenta in toate celulele. In acest fel actioneaza ca purtator de electroni in a treia etapa a lantului respirator. Toate etapele enzimatice ale degradarii oxidative aerobe si a nutrientilor (hidrati de carbon, grasimi si aminoacizi) se termina in aceasta faza, iar energia furnizata de lantul de transfer de electroni este utilizata pentru a forma adenozina trifosfat (ATP) din adenozina difosfat (ADP) si fosfat.
In studiile biofizice se demonstreaza ca aplicarea topica a coenzimei Q10 reduce semnele imbatranirii cutanate. in prezent, numeroase laboratoare cosmetice au folosit aceasta substanta activa in formulele proprii.

D-beta fructan
Accentueaza sinteza componentelor peretilor celulari si favorizeaza o mai buna absorbtie a lichidelor intracelulare. Este atras de fluidele ce oscileaza la nivelul stratului de la suprafata pileii, ceea ce declanseaza extinderea celulelor Langerhans. Creste capacitatea de absorbtie a apei si amelioreaza textura pielii. Pe langa fortificarea sistemului imunitar (celule Langerhans) ajuta si la hidratarea pielii.

D-biotin
Actioneaza ca o enzima, avand proprietati curative pentru pielea afectata de acnee.

D-boldin
Protejeaza celulele, este antiinflamator si antioxidant, prevenind peroxidarea.

DHEA-ascorbat
Este un antioxidant si un hormon care stimuleaza refacerea celulara si ajuta la cicatrizarea pielii. Aceasta molecula este legata de acidul ascorbic (vitamina C) care actioneaza ca un agent activator biologic.

Dexpantenol (pro-vitamina B5)
Dexpantenolul este o substanta cu un amplu spectru de actiune. Este utilizat in dermatologie de cateva decenii pentru stimularea cicatrizarii leziunilor. Dexpantenolul este un alcool activ biologic ce se transforma in acid pantotenic (Vitamina B5). Acidul pantotenic este un compus important al coenzimei A. Aceasta transforma conexiunile de transfer in forme active bogate in energie si, in consecinta, joaca un rol important in metabolismul hidratilor de carbon, grasimilor si proteinelor. Ciclul metabolic al acidului pantotenic in celulele supuse regenerarii constante este foarte intens. Dat fiind ca acidul pantotenic este instabil, in produsele pentru utilizare topica se utilizeaza numai dexpantenolul care este forma alcoolului stabil.

In diferite studii, s-a demonstrat ca aplicarea topica a dexpantenolului pe leziuni si rani cutanate diminueaza considerabil timpul necesar refacerii epiteliului. Acest lucru indica faptul ca pantenolul accelereaza refacerea celulara in straturile epidermice profunde. Celulele neformate refac bariera protectoare naturala. Dexpantenolul poseda proprietatea de hidratare, precum si capacitatea de fixare si stocare a apei. Este foarte bine absorbit de piele. Dexpantenolului i se atribuie atat proprietati de ameliorare a pruritului, precum si proprietati antiinflamatorii. Este important de subliniat ca pantenolul poseda o extraordinara toleranta cutanata. Aceasta substanta este considerata ca fiind sigura - a obtinut statutul GRAS (Generally Regarded As Safe), atribuit de autoritatile abilitate nord-americane. Pentru a fi eficient dexpantenolul trebuie sa fie inclus printre produsele de protectie cu concentratie minima de 2%.

Extractul de caviar
Are proprietati nutritive de refacere, imbunatatind textura pielii, conferindu-i hidratare elasticitate si tonus timp indelungat.

Glicerina
Denumita si glicerol, glicerina este alcoolul trivalent cel mai simplu. Este un compus natural al trigliceridelor (grasimi) si un lichid higroscopic. Se utilizeaza, in consecinta, in produsele de ingrijire a pielii, ca agent ce mentine hidratarea, echilibrand nivelul de umiditate.

Glicosilrutina
Glicosilrutina, alaturi de vitamina E, face parte dintr-un complex ce protejeaza impotriva efectului nociv al radicalilor liberi; utilizata prin aplicare topica poate reduce considerabil stresul oxidativ indus de razele UV si poate atenua simptomele fotodermatozei polimorfe.

Alunul vrajit – Hamamelis virginiana
Hamamelis virginiana, arbust originar din partea de nord a Americii, contine urmatoarele principii active: tanin, uleiuri volatile si substante flavonoide. Se foloseste in scop medicinal extractul din scoarta, ramuri si frunze de hamamelis, iar substanta obtinuta prin distilare din acest extract are un efect calmant asupra pielii.

Untul de Shea (Karite)
Untul de Shea este un glicerid obtinut din acidul gras natural de la arborele de Shea (Butyrospermum parkii). Dincolo de proprietatile sale hidratante, prezinta si un efect protector (emolient), mentinand elasticitatea pielii.

Uleiul din nuca de Macadamia
Uleiul din nuca de Macadamia este extras din nuci de arbore de Macadamia ternifolia; este un acid gras nesaturat simplu, similar uleiului de vizon. Este absorbit usor in piele si genereaza o senzatie suava de catifelare.

Palmitatul de ascorbil
Palmitatul de ascorbil este un derivat al vitaminei C. Este un produs al acidului ascorbic, (vitamina C) si al unui acid gras denumit palmitic. Palmitatul de ascorbil actioneaza ca un antioxidant si, din acest motiv, se foloseste in preparate de ingrijire a pielii.

Retinilul de palmitat
Retinilul de palmitat este esterul de acid palmitic al retinolului. Fiind mai stabil decat retinolul, deseori se utilizeaza in locul acestuia.

Phytoalexin-C
Compus special al vitaminei C, resveratrol (obtinut din struguri) si polidatina. In plante, Phytoalexinul inhiba cresterea microorganismelor patogene. In corpul uman, ajuta la evitarea inmultirii microbilor si amelioreaza permeabilitatea vaselor capilare.

Polifenol din ceai verde
Obtinut in general din Camelia sinensis. Catechinele prezente in frunza acestei plante au efect antibactericid impotriva streptococilor si blocheaza infectile virale. Ceaiul verde este de asemenea un antioxidant si antiinflamator; totusi, poate fi neutralizator al sensibilitatii anumitor indivizi.

Sulfatul de zinc

Sulfatul de zinc se foloseste ca dezinfectant, antiseptic si dezodorizant. Se foloseste de asemenea in tratarea hiperhidrozei, rozaceei si a altor patologii cutanate.

Ureea
Acest compus organic este sintetizat din sarurile anorganice, cianatul de potasiu si sulfatul de amoniu. Avand in vedere ca ureea este lipsita de toxicitate, joaca un rol important in tratamentul proceselor de deshidratare cutanata cronica, altele decat cele cauzate de imbatranire sau patologie.

Veninul de sarpe
Aceasta substanta activa de ultima ora, utilizata in doze mici contribuie la relaxarea pielii si impiedica aparitia ridurilor.


Articol oferit de Les Nouvelles Estetiques


Votul tau:
Publicat: 10.04.2008 | Articol citit de 4574 de ori.
Adauga comentariul tau RSS Comentarii articol: Abecedarul formulelor cosmetice
Caractere disponibile: 500
Nume



Daca ti-a placut articolul Abecedarul formulelor cosmetice, aboneaza-te la RSS-ul de Frumusete :: Cosmetica si machiaj pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul egirl.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Vedete la plaja: sa fim sau nu geloase?

Vedete la plaja: sa fim sau nu geloase?
Mai degraba ar trebui sa ne ambitioneze sa le urmam exemplul. Usor de spus, cand ele isi permit sa arate asa, dar nimic nu e imposibil de realizat. Si noi putem avea corp de vedeta, precum Alessandra ... mai mult

Socul - sanatate naturala

Socul - sanatate naturala
Despre soc se stie faptul ca e una din putinele plante de la care pot fi utilizate florile, fructele, frunzele etc. Cine nu a baut socata sau cine nu a mancat dulceata de soc? Mai putine se stiu, insa... mai mult

David Grotto ne propune sa testam pe viu magia alimentelor care vindeca

David Grotto ne propune sa testam pe viu magia alimentelor care vindeca
Binecunoscutul nutritionist american David Grotto, autorul faimoasei lucrari "101 alimente care iti pot salva viata" revine in atentia comunitatii stiintifice cu o noua carte de nutritie intitulata "1... mai mult

Ce gatesti azi:

Ce gatesti azi:
coolinaria.ro te inspira cu cateva sugestii gastronomice deosebite: Tu ce gatesti azi? Spune-ne retetele tale favorite.... mai mult

Fostul prietenei tale iti face avansuri??

Fostul prietenei tale iti face avansuri??
O prietenie trece prin multe obstacole care testeaza taria ei, insa lucrul cel mai des care distruge pana in temelii o prietenie este aparitia unui baiat, iar daca este vorba de un fost este si mai ra... mai mult

Spune-mi ce zodie esti ca sa iti spun… ce va uneste in propria relatie

Spune-mi ce zodie esti ca sa iti spun… ce va uneste in propria relatie
Berbec: Stiti sa fiti unul langa altul atunci cand vi se intampla lucruri minunate si sa va bucurati de succesul vostru, dar si sa ramaneti alaturi atunci cand va lovesc probleme serioase in fata caro... mai mult
Detaliu rochita vintage
Look-ul saptamanii a fost trimis de silviacrazy
Implica-te si tu in Asociatia pentru protectia animalelor ROBI
Implica-te si tu in Asociatia pentru protectia animalelor ROBI
Infiintata in 2001 prin vointa a 12 membri fondatori, Asociatia Robi are drept scop p..
Asociatia ViitorPlus si campania "Adopta un copac!"
Asociatia ViitorPlus si campania "Adopta un copac!"
In lunile aprilie si mai 2012, asociatia ViitorPlus desfasoara o campanie de stranger..
Gone – Ce ti se poate intampla cand scapi de un criminal in serie
Gone – Ce ti se poate intampla cand scapi de un criminal in serie
Va era dor de Amanda Seyfried? Frumusica din „Mamma Mia!” se confrunta in..
Franţa se întreabă unde vom ţine Eurovisionul
Franţa se întreabă unde vom ţine Eurovisionul
VIDEO Joi, 17 Mai 2012. 4 vizualizări, 0 comentarii, 0 voturi Autor:  Anca Simionescu Presa străină ...
O noua aparitie care schimba paradigma: „Viata nu asteapta...TREZESTE-TE!”
O noua aparitie care schimba paradigma: „Viata nu asteapta...TREZESTE-TE!”
Atentie! Teama si ingrijorarea iti pot aduce exact acele experiente pe care speri din tot sufletul sa le eviti si este foarte...




citite 24h
articole
Justin Bieber a rămas fără pantaloni pe scenă| VIDEO
Miercuri, 16 Mai 2012. 282 vizualizări, 2 comentarii, 1 vot Moment penibil pentru cântărețul canadia...
Monica Gabor va face un reality-show în SUA Monica Gabor va face un reality-show în SUA
Miercuri, 16 Mai 2012. 309 vizualizări, 9 comentarii, 0 voturi Autor: ...
Spune-mi ce zodie esti ca sa iti spun… daca esti o femeie puternica Spune-mi ce zodie esti ca sa iti spun… daca esti o femeie puternica
Berbec: Esti o persoana constienta de propria valoare, ai incredere in...
De ce nu iti acorda partenerul sprijinul de care ai nevoie!? De ce nu iti acorda partenerul sprijinul de care ai nevoie!?
Cum sa reactionezi atunci cand cel pe care il iubesti si in care iti p...
Truc: Cum sa-ti faci ochii sa para mai mari Truc: Cum sa-ti faci ochii sa para mai mari
Zona ochilor este foarte importanta pentru felul in care arati. Fie ca...
Spune-mi ce zodie esti ca sa iti spun...la ce ar trebui sa fii atenta Spune-mi ce zodie esti ca sa iti spun...la ce ar trebui sa fii atenta
Berbec: Apreciaza ceea ce ai, niciodata nu se stie cand totul poate di...




Totul despre Saga Twilight


Trimite si tu o felicitare !
CAUTA PE EGIRL
Mini shopping: Pregatiti de ploaia de primavara Cu Zara. ...Citeste in continuare pe shopaholic.ro Articol oferit de Citeste mai multe Articole pe shopaholic.ro... mai mult

Geanta saptamanii: Bleu si inflorata O gentuta bleu, haioasa, inflorata si primavaratica. Jason Wu pentru Target. ...Citeste in continuare pe shopaholic.ro Articol oferit de Citeste mai m... mai mult

Pantofii saptamanii: Detalii metalice O pereche simpla de pantofi de lac rosii, devenite speciale datorita unui mic detaliu metalic pe glezna. De la Zara. ...Citeste in continuare pe shopa... mai mult