O zi din viata unui Gift Concierge - cum sa alegi cadouri pentru cei care le au pe toate
O zi din viata unui Gift Concierge - cum sa alegi cadouri pentru cei care le au pe toateAcum ceva timp, în România a fost lansat serviciul de Gift Concierge pentru cadouri de lux - un serviciu care îi ajută pe cei care vor să aleagă un cadou deosebit, dar nu știu exact ce să cumpere și nici nu au timp să caute cadoul potrivit.
 
Am aflat mai multe despre acest serviciu și cum ne-ar putea ajuta de la Elena Miu, primul gift concierge din România și owner al magazinului de cadouri de lux My Man.
 
Am observat că mulți dintre clienții care cumpără cadouri de lux de la noi simt nevoia să primească o validare sau un sfat din partea cuiva care cunoaște acest tip de produse, așa că ni s-a părut oarecum firesc să punem la dispoziție și acest serviciu de Gift Concierge.
Cu toții avem nevoie de îndrumare, în anumite situații, și a venit ca o ușurare pentru clienții care ne trec pragul faptul că în magazinul de cadouri este cineva care cunoaște foarte bine toate produsele și ar putea să le spună ce ar fi potrivit pentru ocazia lor.” spune Elena Miu, owner al magazinului de cadouri de lux pentru bărbați My Man și primul gift concierge din România.

Ce este și ce face, mai exact, un Gift Concierge?

Un gift concierge este un consultant în cadouri și un pic mai mult de atât. Este un bun cunoscător al tipologiilor umane, un om cu bun gust, un bun ascultător și un creator de povești.
 
De obicei, este o persoană atentă la detalii, cu gusturi fine, care asistă clienții să aleagă cadouri personale sau profesionale și pe care le împachetează, și la propriu, și la figurat - alege un mod grațios de prezentare a cadoului, pe care „îl îmbracă” într-un concept, o poveste (care se regăsește în simbolistica din spatele cadoului sau în mesajul de felicitare pe care îl dezvoltă cu ajutorul clientului).

Care este clientela unui Gift Concierge?

Dacă îți place să cunoști oameni și poveștilor lor, atunci cu siguranță ți-ar plăcea să fii gift concierge - clientela lor este foarte diversă.
 
În general, cei care solicită serviciile unui gift concierge sunt persoane educate, cu un venit mediu spre mare, cu bun gust și în căutare de frumos.Ca proporție femei versus bărbați, doamnele sunt cele care apelează mai des, pentru că ele sunt, de obicei, cele care sunt desemnate fie de colegii de muncă, fie de familie, să aleagă cadoul pentru sărbătorit.
Și în ceea ce privește vârsta, intervalul de vârstă este destul de larg - 25-45 de ani.
 
În calitate de gift concierge, cunoști oameni diferiți, în fiecare zi. Astăzi poți fi gift concierge pentru un cuplu proaspăt căsătorit, care caută un cadou deosebit pentru nașii lor sau pentru o doamnă care vrea să-și surprindă soțul după 25 de ani de căsnicie cu un obiect de decor care ține de pasiunea soțului.
 
Mâine, poți fi consultantul de cadouri pentru un afacerist la nivel internațional, care vrea să-și arate recunoștința pentru cel mai bun partener de business din Japonia și caută un cadou simbolic în acest sens. Sau poți fi consultant pentru directorul de HR al unei multinaționale care are misiunea dificilă de a alege cadoul pentru CEO, anul acesta.
 

 
Deseori, clienții sunt colecționari pasionați de obiecte vintage care vin să cumpere pentru propria plăcere, pentru propriul cămin un obiect de decor care ține fie de o pasiune, fie de o completare inedită a spațiului de acasă sau a biroului.
 
„În zona corporate, până acum am oferit cu succes servicii de Gift Concierge unor companii importante din domeniul pharma, asigurărilor, finanțe, real estate, industria ușoară și grea, cât și unor companii de stat. Pentru zona de real estate putem spune cu mândrie că sunt câteva vile frumoase din București și împrejurimi decorate cu obiecte unice de la My Man. De exemplu, pentru o vilă de pe malul lacului Snagov, am livrat o selecție importantă de decorațiuni nautice, în temă cu locul în care se afla vila.”, declară Elena Miu.

Cum decurge procesul de a găsi cadoul perfect?

Job-ul de gift concierge poate fi satisfăcător, relaxant și provocator, în același timp:
●     jonglezi zilnic cu alegerea/selecția cadourilor;
●     înveți zilnic povești despre cadourile pe care le comanzi și despre oamenii care vin în magazinul tău;
●     totodată, ca gift concierge, ai ocazia să îți cultivi talentele de îndemânare și de estet, pentru că serviciul de gift concierge vine „la pachet” cu partea de împachetare tematică a cadourilor, în funcție de conceptul pe care cadoul ales îl dictează.

Ziua începe - Gift Concierge-ul selectează noi cadouri

Una din părțile cele mai importante din activitatea unui gift concierge este selecția cadourilor pe care le va recomanda, mai târziu, clienților. Ca să poți recomanda ceva potrivit pentru fiecare client, este important să te asiguri că ai o gamă largă de cadouri, în stiluri diferite, cu povești diferite. Și pentru că oamenii caută lucruri unice, rare,este recomandat ca parte din produsele pe care un gift concierge le are în magazin să fie unice, existente doar în magazinul său.
 

 
„E nevoie ca un gift concierge să își știe foarte bine produsele, ca să știe ce să recomande.În cazul My Man, gift concierge-ul nu numai că știe produsele, dar le și selecționează personal. Furnizorii cu care lucrăm  sunt firme cu renume din Europa. Lucrăm foarte bine cu Italia, Anglia, Olanda, Belgia. Suntem foarte atenți la calitatea produselor atunci când începem o nouă colaborare cu un furnizor. Dacă nu corespund standardelor noastre, produsele nu vor face parte din oferta noastră și le returnăm. Dar, de cele mai multe ori, noi vedem înainte obiectele. Si apoi facem o selecție.” declară Elena.
 

Întâmpinarea clienților - de la consultant la ghid

Misiunea gift concierge-ului este să seteze atmosfera ideală de alegere a cadourilor, să abordeze cu amabilitate, disponibilitate și căldură clienții, să îi ușureze de griji și să îi ajute să aleagă un cadou potrivit.
Iar un gift concierge cu adevărat pasionat va avea grijă să transforme totul într-o experiență placută pentru client, din momentul în care intră în magazin. Felul în care aranjează cadourile expuse și le prezintă, modul în care abordează clienții și felul în care află nevoile acestora sunt pași importanți pe care gift concierge-ul îi urmează cu fiecare client, pentru a se asigura că oferă tratamentul special care face diferența între a cumpăra un cadou, pur și simplu, și a cumpăra un cadou alături de un gift concierge.

„Azi, MyMan nu mai este doar un punct de ridicare, ci un showroom tip Galerie cu un aer vintage, pentru gusturi fine, unde poți admira produse dintr-o gamă mai variată față de ceea ce găsești pe site. Nu am vrut să avem doar un magazin de cadouri, ci un concept unic, o galerie cu produse deosebite, unde clientul să studieze atent și în liniște produsul dorit, să-i înțeleagă povestea. Astfel, poate intra mai repede în atmosfera magazinului, pe care o dorim să fie una ușor istorică și artistică, la fel ca multe produse MyMan.”împărtășește Elena.
Practic, gift concierge-ul devine un ghid în magazinul în care lucrează iar fiecare obiect devine un obiectiv „de vizitat”, cu o poveste în spate. El poartă fiecare client prin fața obiectivelor care s-ar potrivi cu nevoia de cadou și, împreună, decid care este cadoul „câștigător”. Deci, este foarte important ca gift concierge-ul să fie foarte bine documentat, să știe detaliile tehnice, materialele de producție și istoricul din spatele fiecărui cadou, mai ales atunci când vorbim de cadouri de lux, unde se caută mai mult decât un simplu obiect.

Plăcerea de a asculta și crea povești, zi de zi

Atunci când intră într-un magazin, oamenii nu vin doar cu o nevoie, ci vin cu o poveste - povestea despre cel care va primi cadoul. Atunci când clientul cunoaște bine persoana căreia îi va face cadoul, gift concierge-ul adresează mai multe întrebări despre sărbătorit, despre pasiunile lui, despre genul de mobilier pe care îl are la birou și/sau acasă și în funcție de acestea, face recomandările de cadouri care s-ar potrivi. Dacă clientul nu îl cunoaște prea bine pe sărbătorit și nu știe ce îi place, ce pasiuni are, gift concierge-ul recomandă cadouri care au dovedit, în timp, că se potrivesc chiar și pentru cei  mai pretentiosi. Misiunea gift concierge-ului este să afle cât mai multe lucruri despre cel care primește cadoul, dar și despre cel care oferă, astfel încât să înțeleagă cât mai bine relația dintre cei doi.
Zi de zi, un gift concierge ascultă povești de viață, despre copii care vor să facă un gest special pentru părinții care i-au crescut o viață, despre manageri care vor să-și aducă mai aproape angajații loiali prin cadouri personalizate, despre soțiile care vor să dăruiască ceva unic soților, după decenii de căsătorie.
 
„Mamele, soțiile și surorile cumpără cadouri pentru barbații din viața lor. Deseori, s-a întâmplat să vină în magazinul nostru bărbați care cumpără cadouri pentru ei. Statuetele și tablele de șah sunt cele mai căutate de barbați, și le cumpara singuri, deseori, fără să stea pe gânduri. Sunt bărbați iubitori de istorie, de artă și după ce ne descoperă, devin clienți fideli.”

Deci, ca să practici aceasta meserie, este esențial să fii un bun ascultător și cunoscător al psihologiei și tipologiilor umane, să ai experiență de viață și să știi cum să scoți de la oameni ce este esențial și memorabil.

Lucru manual - împachetatul cadourilor

Orice poveste are o copertă. Și orice cadou este, în sine, o poveste. Prin urmare, are nevoie de o copertă specială - felul în care este împachetat. Pentru ca un cadou să treacă de stadiul de simplu obiect, are nevoie de un concept - de o poveste care să se regăsească atât în cadou în sine, cât și mai departe, în ambalajul folosit, felicitarea și mesajul alese.
 
În meseria unui gift concierge există foarte mult storytelling. Gift concierge-ul este cel care spune povești prin cadouri și una din misiunile sale este să se asigure că există un fir roșu al poveștii. Împachetatul cadourilor este o artă pe care trebuie să o stăpânească. Și această îmbinare între munca intelectuală/spirituală, prin storytelling, cu cea manuală, prin împachetarea cadourilor, este ceea ce oferă echilibrul în meseria de gift concierge - care se joacă atât cu ideile, cuvintele și simbolurile cât și cu mâinile.

 
„Mulți dintre clientii care cauta cadouri de lux au simtit nevoia unui magazin tip one-stop-shop, unde sa gaseasca varietate de cadouri, consultanta, impachetare și indrumare in scrierea unui mesaj dedicat, personalizat, in linie cu ceea ce se ofera.
Oamenii nu mai vor sa mai piarda timp in trafic, prin alte magazine, ca sa impacheteze cadoul sau sa caute o felicitare potrivita. Spre exemplu, impachetarea cadourilor la My Man este in ton cu produsele - pungile și cutiile oferite pentru cadourile cumparate si felicitarile disponibile se gasesc doar la My Man.”  spune Elena Miu.

Care sunt cadourile pe care un Gift Concierge le poate recomanda

Aici, totul depinde de magazinul care oferă serviciile de Gift Concierge și produsele pe care le are la dispoziție.
 
Când vorbim de cadouri de lux, paleta este destul de largă. Iar alegerea este făcută în funcție de persoana care va primi cadoul și interesele și personalitatea sa. Totodată, ocazia pentru care este cumpărat un astfel de cadou de lux schimbă mult datele problemei pentru un gift concierge. Însă, de cele mai multe ori, un gift concierge îți va recomanda cadouri din zona:
●     Obiecte decorative: și asta pentru că aici poți face cu adevărat diferența și poți alege un obiect decorativ unic în România.
 

„Din experiența de până acum, putem spune că statuetele din rașină și bronz reprezintă una dintre cele mai apreciate și solicitate categorii de cadouri, apoi seturile de șah care în același timp, pot reprezenta adevarate piese de decor (dincolo de partea de bună dispoziție pe care o oferă), ceasurile de birou sunt, de asemenea, cadouri foarte apreciate.”
 
●     Hobby-uri: de la seturi de șah și seturi de caligrafie sau jurnale medievale, până la machete și miniaturi, busole sau lupe. Aici, de cele mai multe ori, clienții sunt colecționari în căutare de obiecte unice - uneori, aceștia pot crea o relație pe termen lung cu un gift concierge, care îi anunță când apare un obiect nou de colecție sau dacă se poate importa special pentru colecționar.

 
●     Accesorii: sunt foarte des solicitați butonii de cămașă, fie ei eleganți, fie cu un design creativ sau care face referire la hobby-urile sărbătoritului (cum ar fi butonii de cămașă pentru pasionații de golf), brățările, portofelele din piele sau portcardurile, precum și seturile de bărbierit.

●     Artă: aici, gift concierge-ul poate recomanda tablouri unicat, pe diferite teme (o temă actuală și solicitată fiind cea africană), piese de artă cartografică pentru pasionații de istorie, sau afișe vintage/retro, din perioade de demult.
 
●     Băuturi fine:cu acestea a și început în România industria cadourilor de lux, acum câțiva ani. Nu poți da greș cu o sticlă de Champagne de producător. Se pare că prinde contur un nou curent în marile capitale ale lumii: Paris, Londra, New York, Tokio sau Hong-Kong - o preocupare tot mai serioasă a consumatorilor de a descoperi și promova micii producători, cunoscuți ca  “Champagne de Vignerons” sau “Grower’s Champagne”. Aceștia sunt familii care își administrează propria vie și care produc vinuri de Champagne doar din strugurii proveniți de pe proprietatea lor. Iar un gift concierge va ști ce tip de vin spumant să recomande, în funcție de gusturile sărbătoritului și de bugetul avut la dispoziție.
 
Deci, un gift concierge de cadouri de lux are acces la o gamă de produse de bun-gust, dar și funcționale.
„La My Man, am căutat să mizăm pe cadouri trainice, care sa reziste în timp. Am observat că în zona cadurilor de lux merge bine zona vintage, artă, retro, produse care completează nevoia de frumos, de tihnă, nevoia de conectare cu pasiunile noastre pe care în graba zilelor noastre uităm să le mai “ascultăm”.
În ultima vreme, am largit puțin aria cadourilor, mergând și către partea eco-friendly, pentru clienții cu astfel de afinități, din această categorie făcând parte produsele realizate din cork (plută): genți, portofele, brățări - produse care, spre bucuria noastră, au fost foarte bine primite și apreciate.”

Alte avantaje unice ale unui Gift Concierge

Pe lângă consultanța oferită în timpul alegerii cadourilor și serviciul de împachetare a acestora, există și alte moduri prin care un gift concierge își lasă amprenta unică în relația pe care o dezvoltă cu un client. Cum un gift concierge bun are conexiuni în întreaga lume, pentru selecția obiectelor de lux, acesta va putea recomanda clienților mai pretențioși sau colecționarilor obiecte unice disponibile în alte țări, pe care le poate importa special pentru clientul său, dacă acesta dorește.
 
„Multe dintre obiectele pe care le selectăm aici sunt alese și în urma feedback-ului clienților noștri. Colecția noastră de obiecte este unică în România și asta datorăm, în parte, și solicitărilor clienților My Man. Tot pentru a adăuga unicitate cadourilor alese cu un gift concierge am introdus și serviciul de scriere manuală a scrisorilor, folosind scrierea caligrafică veche. Mesajul clienților este scris de caligrafi talentați, cu experiență și tehnică.
Textul este scris pe foaie învechită manual, iar plicul este decorat cu timbre vechi și ștampile folosite în trecut de poștă.”

Serviciul de Gift Concierge în România

În acest moment, serviciul de gift concierge este disponibil pentru cadouri de lux, în showroom-ul cu ambient vintage al magazinului de cadouri de lux pentru bărbați My Man.
 
„Deschiderea showroom-ului fizic a fost o consecință naturală și oarecum așteptată de clienții care ne știau deja magazinul online. Și pentru că am văzut pe parcurs că oamenii au nevoie de consultanță când cumpără produsele noastre, noi, toți cei din echipa MyMan, am devenit gift concierges, pentru a ajuta clienții noștri să dăruiască cadouri de bun gust și calitative.
Putem să spunem că românii sunt pregătiți financiar pentru acest serviciu și au mereu în vedere raportul calitate-preț. Nu putem oferi o statistică, dar din observațiile noastre, clienții sunt orientați către calitate și sunt conștienti că acest atribut are niște costuri mai ridicate.”
declară Elena Miu.

Deci, pentru sărbătorile de iarnă care vin, fie că sunteți în căutarea unui cadou personal sau corporate, „vânătoarea de cadouri” poate deveni mult mai ușoară, alături de un gift concierge. Pentru moment, serviciul de Gift Concierge este gratuit și vine la pachet cu achiziționarea cadoului cumpărat, un motiv cu atât mai întemeiat să dăm o șansă acestui obicei. Spor la cumpărat cadouri!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Votul tau:
Autor: Redactia Egirl.ro | Publicat: 16.10.2019 | Articol citit de 1647 de ori.
RSS Comentarii articol: O zi din viata unui Gift Concierge - cum sa alegi cadouri pentru cei care le au pe toate
Daca ti-a placut articolul O zi din viata unui Gift Concierge - cum sa alegi cadouri pentru cei care le au pe toate, aboneaza-te la RSS-ul de Lifestyle :: Cariera pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul egirl.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Let's blog about fashion» Pregatita de reamenajarea de primavara a balconului?

Pregatita de reamenajarea de primavara a balconului?
Parca mi-ar trebui cateva ghivece noi... Care oare, ca imi plac toate din noua colectie hm.com... createSummaryAndThumb("summary5335775293243785684"...Citeste in continuare pe shopaholic.ro Articol of... mai mult

Let's blog about fashion» Pe unde s-a mai plimbat travelista?

Pe unde s-a mai plimbat travelista?
Pe travelista.ro va povestesc aventurile noastre in familie, pe unde ne-am mai plimbat si ce am mai vazut. Saptamana aceasta: ...am poposit in peisajele ireale ale desertului Atacama din Chile. ...am ... mai mult

Acidul Hialuronic, secretul unui par puternic, perfect hidratat

Acidul Hialuronic, secretul unui par puternic, perfect hidratat
Odata cu venirea primaverii, totul renaste, natura „infloreste”, iar atmosfera generala devine proaspata si placuta. Mai mult decat atat, chiar si pentru podoaba capilara are loc o schimbare, vrem... mai mult

Veniturile e-shop-ului Notino au ajuns la 384 de milioane de euro

Veniturile e-shop-ului Notino  au ajuns la 384 de milioane de euro
Cifra de afaceri a celui mai mare e-shop de parfumuri și produse cosmetice din Europa, Notino, a crescut anul trecut cu 17% față de 2018. Veniturile e-shop-ului au ajuns la 384 de milio... mai mult

Frumoasa la orice varsta cu noua gama elmiplant Hyaluronic Gold

Frumoasa la orice varsta cu noua gama elmiplant Hyaluronic Gold
Să fii femeie nu e ușor în era perfecțiunii, însă să te simți bine în pielea ta și să rămâi frumoasă indiferent de vârstă e mai accesibil ca... mai mult
Începe Kids Land Fest „Back to School” in weekendul 7-8 septembrie
Începe Kids Land Fest „Back to School” in weekendul 7-8 septembrie
Începe Kids Land Fest „Back to School”: În weekendul 7-8 septembrie, copiii se ...
Bring the Soul: The Movie, documentarul muzical al trupei BTS
Bring the Soul: The Movie, documentarul muzical al trupei BTS
Fanii trupei coreene BTS au serioase motive de bucurie pentru că, începând cu 7 au...
Ultima simfonie a lui Mozart: ”Jupiter” dirijata de Olivier Robe la Sala Radio!
Ultima simfonie a lui Mozart: ”Jupiter” dirijata de Olivier Robe la Sala Radio!
Miercuri, 12 iunie (19.00), Orchestra de Cameră Radio propune publicului un frumos ...
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute"
Joi, 16 iunie, la Readers Cafe, a avut loc lansarea cărții ”Te iubesc pe nevăzute” scrisă de Alina Ilioi, blogger și...


tst
citite 24h
articole
Prin ce insule ne-am plimbat in 2019? Prin ce insule ne-am plimbat in 2019?
Anul trecut a fost pentru noi anul insulelor, si am pasit pe pamanturi...
2018 (calator) in review 2018 (calator) in review
Sa continuam ca in 2016 si 2017. Si sa vedem cat de calator a fost 201...
#Concurs! O toamna perfecta, cu un ten sanatos #Concurs! O toamna perfecta, cu un ten sanatos
Pregatite pentru toamna? Pregatite pentru un nou sezon aramiu? Stim, t...
Comme des garcons
Rei Kawakubo, designer-ul si fondatorul casei Comme des Garcons a fost invitat sa creeze cea de-a ci...
CAUTA PE EGIRL
Pregatita de reamenajarea de primavara a balconului? Parca mi-ar trebui cateva ghivece noi... Care oare, ca imi plac toate din noua colectie hm.com... createSummaryAndThumb("summary5335775293243785684"..... mai mult

Pe unde s-a mai plimbat travelista? Pe travelista.ro va povestesc aventurile noastre in familie, pe unde ne-am mai plimbat si ce am mai vazut. Saptamana aceasta: ...am poposit in peisaje... mai mult

Prin ce insule ne-am plimbat in 2019? Anul trecut a fost pentru noi anul insulelor, si am pasit pe pamanturi inconjurate de ape prin America de Sud, Asia si Europa, de la Hong Kong la Arhi... mai mult