Nume: ONCOVIN
Producator: Eli Lilly and Company

Atentie: Acest preparat trebuie administrat numai de catre persoane cu experienta in administrarea sulfatului de vincristina. Este foarte important ca acul sau cateterul utilizat sa fie bine introdus inainte de a fi injectat sulfatul de vincristina. Rupturile tisulare la locul de introducere a acului sau cateterului pot cauza o iritatie accentuata. Daca apare fenomenul de extravazare, injectia trebuie oprita imediat, iar cantitatea ramasa din doza respectiva trebuie injectata in alta vena. Injectii locale cu hialuronidaza si aplicarea la locul respectiv de comprese caldute ajuta la dispersarea medicamentului, reducand senzatia de disconfort si posibilitatea de aparitie a celulitei. Administrarea intratecala (intrarahidiana) a sulfatului de vincristina poate provoca moartea Numai pentru uz intravenos. A se vedea capitolul "Precautii" pentru tratamentul pacientilor carora li se administreaza sulfat de vincristina intratecal.

Descriere: Sulfatul de vincristina este sarea unui alcaloid obtinuta din florile unei plante medicinale comune - brebenocul (Vinca rosea Linn). Cunoscuta la inceput sub numele de leucocristina, a mai fost numita si LCR sau VCR. Formula empirica a sulfatului de vincristina este: C46H56O10 H2SO4. Are greutatea moleculara de 923,04. Sulfatul de vincristina este o pulbere alba spre alb transparent. Este solubil in alcool metilic, usor solubil in apa, dar putin solubil in alcool etilic. In etanol 98%, sulfatul de vincristina are un spectru ultraviolet, cu maxima la 221 nm.
 
 
 


Prezentare: Fiolele contin fie 1 mg (1,08 micromol) sulfat de vincristina si 10 mg lactoza, ori 5 mg de sulfat de vincristina si 50 mg lactoza. Fiecare tip de fiola este comercializat intr-un pachet impreuna cu o solutie pentru dilutie (clorura de sodiu), 10 ml, continand 90 mg clorura de sodiu, cu 0,9% alcool benzilic, ca si conservant.
Farmacologie clinica: Mecanismul de actiune a sulfatului de vincristina ramane sub investigatie. Mecanismul de actiune a sulfatului de vincristina a fost legat de inhibitia formarii de microtubi in fusul mitotic, rezultand oprirea diviziunii celulelor in stadiul de metafaza. Leucemia sistemului nervos central a fost prezenta la pacientii care faceau terapie cu bune rezultate cu sulfat de vincristina. Acest lucru arata ca sulfatul de vincristina nu penetreaza bine in lichidul cerebrospinal. Studii farmacocinetice efectuate la pacientii cu cancer au aratat un mecanism trifazic de descompunere in ser imediat dupa injectarea intravenoasa. Timpul de injumatatire initial, mijlociu si terminal este de 5 minute, 2,3 ore si, respectiv, 85 ore; oricum, timpul de injumatatire terminal la oameni este de 19-155 ore. Ficatul este cel mai important organ excretor la oameni si animale: aproximativ 80% dintr-o doza de vincristina injectata apare in fecale si 10 pana la 20% apare in urina. In 15-30 minute dupa injectie, 90% din cantitatea de medicament este distribuita din sange in tesuturi, unde ramane fixat, dar nu legat ireversibil. Principiile actuale ale chimioterapiei implica utilizarea simultana a mai multor agenti. In general, fiecare agent utilizat are propriul grad de toxicitate si propriul mecanism de actiune, asa incat utilizarea lor combinata sa nu duca la un grad de toxicitate crescuta. Este foarte putin probabil sa se obtina rezultate la fel de bune utilizand metoda agentului unic de tratament. Ca urmare, sulfatul de vincristina este adesea ales ca element al unui tratament polichimioterapeutic, datorita lipsei semnificative de supresie a maduvei spinale (in limitele dozei recomandate) si datorita toxicitatii clinice reduse (neuropatie). A se citi "Dozare si mod de administrare", pentru posibile cresteri ale toxicitatii cand produsul este folosit in terapii combinate.

Indicatii: Sulfatul de vincristina este indicat in leucemia acuta. S-a demonstrat ca sulfatul de vincristina este bun in combinatii cu alti agenti oncolitici in: boala Hodgkin, limfoame maligne non-hodgkiniene (limfocitar, mixt, histiocitar, nediferentiat, nodular si de tip difuz), rabdomiosarcoame, neuroblastoame, tumora Wilms, sarcom osteogenic, mycosis fungoides, sarcom Ewing, cancer de san, melanom malign, carcinom pulmonar si tumori ginecologice ale copilariei. In ultimii ani, tratamente cu agenti multipli au fost dezvoltate in tratarea variatelor boli maligne prezente la copii. Copiii prezentand neuroblastom, sarcom osteogenic, sarcom Ewing, rabdomiosarcom, tumori Wilms, boala Hodgkin, limfoame non-hodgkiniene, carcinom embrionar ovarian si rabdomiosarcom uterin sunt potentiali candidati ai acestor tratamente polichimioterapice. Este necesara o cooperare foarte stransa intre oncologi, pediatri, radiologi si chirurgi pentru a se obtine cele mai bune rezultate posibile. Pacientii care prezinta purpura trombocitopenica idiopatica ca urmare a unei splenectomii si a tratamentului de scurta durata cu steroizi adrenocorticali pot raspunde la sulfatul de vincristina, dar medicamentul nu este recomandat ca tratament initial al acestor boli. Dozele saptamanale recomandabile de sulfat de vincristina, administrate timp de 3 - 4 saptamani, au dus la remisiune permanenta la unii pacienti. Daca nu se obtine nici un rezultat dupa 3-6 doze, este foarte putin probabil sa se mai obtina rezultate prin marirea dozei sau prin continuarea tratamentului.

Contraindicatii: Pacientilor cu forme demielinizante ale sindromului Charcot-Marie-Tooth nu li se va administra sulfat de vincristina. Foarte multa atentie trebuie acordata conditiilor prezentate la capitolele "Atentie" si "Precautii". Atentie sporita Acest preparat se utilizeaza numai intravenos. Trebuie administrat numai de persoane cu experienta in administrarea sulfatului de vincristina. Administrarea intratecala de sulfat de vincristina poate provoca moartea. Seringile continand acest produs trebuie sa poarte mentiunea: "Atentie: numai pentru uz intravenos". Tratamentul pentru pacientii carora li s-a administrat sulfat de vincristina intratecal (intrarahidian) a inclus inlaturarea imediata a lichidului spinal si spalaturi cu solutie lactata Ringer, cat si cu alte solutii si, totusi, nu a putut preveni paralizia si moartea. Intr-un singur caz, paralizia progresiva la un adult a fost oprita prin urmatorul tratament, initiat imediat dupa injectarea intratecala: S-a aspirat, in limitele sigurantei, lichid spinal pe cat de mult s-a putut pe cale lombara. Spatiul subarahnoid a fost spalat cu solutie lactata Ringer, perfuzata continuu printr-un cateter in ventriculul cerebral lateral, cu o viteza de 150 ml/ora. Fluidul a fost inlaturat pe cale lombara. Plasma proaspata pastrata la rece, 25 ml, diluata intr-un litru de solutie lactata Ringer, a fost perfuzata printr-un cateter in ventriculul cerebral, cu o viteza de 75 ml/ora, cu inlaturarea ei pe cale lombara. Rata perfuziei a fost ajustata pentru a mentine nivelul proteic in lichidul spinal la 150 mg/100 ml. S-au administrat intravenos 10 g de acid glutamic, timp de 24 de ore, urmat de 500 mg, de 3 ori pe zi, pe cale bucala, timp de o luna sau pana cand disfunctia neurologica este stabilizata. Nu se stie exact care este rolul acidului glutamic in cadrul acestui tratament si utilizarea lui poate sa nu fie esentiala.

Sarcina si alaptare: Sulfatul de vincristina poate produce leziuni fatului cand acesta este administrat femeilor gravide. Administrarea sulfatului de vincristina femelelor de soareci si hamsteri a produs o resorbtie de 23% pana la 85% a fetusilor, iar la cei care au trait au aparut malformatii fetale. Cinci maimute au primit o doza unica de sulfat de vincristina intre zilele 27 si 34 ale sarcinii; trei dintre feti au fost nascuti normal la termen, iar alti doi feti viabili au prezentat malformatii grave. La anumite specii de animale, sulfatul de vincristina poate induce teratogeneza, cat si moarte embrionara chiar la doze netoxice pentru animalul gestant. Nu exista studii adecvate si bine controlate in ceea ce priveste femeia gravida. Daca acest medicament este folosit in timpul sarcinii sau pacienta ramane gravida in timpul tratamentului, trebuie sa fie pusa in garda asupra a ceea ce se poate intampla. Femeile trebuie sfatuite in acest caz sa evite sa ramana gravide in acesta situatie.

Precautii: Generale: Nefropatia urica acuta care poate sa apara dupa administrarea unor agenti oncolitici se pare ca este prezenta si in cazul tratamentului cu sulfat de vincristina. Daca apar leucopenie sau o complicatie infectioasa, administrarea urmatoarei doze de vincristina trebuie facuta cu foarte mare atentie. Daca leucemia sistemului nervos central este diagnosticata, pot fi necesari agenti suplimentari, intrucat sulfatul de vincristina nu trece bariera hematoencefalica in cantitati adecvate. O atentie deosebita trebuie acordata dozajului si efectelor secundare neurologice, mai ales daca sulfatul de vincristina este administrat pacientilor cu boli neuromusculare preexistente si cand sunt utilizate si alte medicamente cu potential neurotoxic. Dispneea acuta si bronhospasmul au fost raportate ca rezultate ale administrarii alcaloizilor vinca. Aceste reactii sunt in general prezente cand alcaloizii vinca sunt administrati impreuna cu mitomicina-C si poate fi nevoie de un tratament urgent, mai ales daca exista si disfunctii pulmonare. Instalarea acestor reactii poate sa apara la cateva minute sau dupa cateva ore de la administrarea alcaloidului vinca si poate aparea si la doua saptamani dupa doza de mitomicina. Poate sa apara si dispnee progresiva, cu necesitatea unei terapii cronice. In acest caz sulfatul de vincristina nu trebuie readministrat. Trebuie avuta foarte multa grija pentru a evita contaminarea ochiului cu sulfat de vincristina. Daca o asemenea contaminare apare accidental, se poate produce o iritatie severa (sau, daca medicamentul a fost administrat sub presiune, chiar ulceratii ale corneei). Ochiul trebuie spalat imediat cu multa grija. Teste de laborator: Pentru ca toxicitatea clinica dependenta de doza se manifesta ca neurotoxicitate, evaluarea clinica (ex: istoric, examen fizic) este necesara pentru a detecta nevoia de modificare a dozajului. Dupa administrarea sulfatului de vincristina, unii pacienti pot prezenta o scadere a numarului de leucocite sau de plachete, mai ales cand tratamente anterioare sau boala in sine au redus functiile maduvei spinarii. Deci, o numarare completa a celulelor sanguine trebuie facuta inainte de administrarea fiecarei doze. Cresterea acuta a nivelului acidului uric poate aparea in timpul inducerii remisiunii bolii in leucemia acuta; deci, aceste nivele trebuie determinate frecvent in timpul primelor 3-4 saptamani ale tratamentului sau trebuie luate masuri adecvate pentru a preveni nefropatia urica. Laboratorul care realizeaza aceste teste trebuie controlat pentru a se determina limitele valorilor normale. Carcinogeneza, mutageneza, sterilitate: Nici in teste de laborator in vivo, nici in vitro nu s-a demonstrat efectul mutagen al acestui produs. Dupa tratamentul numai cu sulfat de vincristina in cazul bolilor maligne nu a fost studiata fertilitatea la oameni. Rapoartele clinice, atat la femeile, cat si la barbatii care au facut chimioterapie cu agenti multipli ce includ si sulfatul de vincristina, arata ca azoospermia si amenoreea pot sa apara la pacientii care au depasit pubertatea. Insanatosirea a aparut numai dupa mai multe luni de la terminarea chimioterapiei si numai la unii pacienti. Cand acelasi tratament este administrat pacientilor in perioada prepuberala, atunci rezultatul probabil este azoospermia si amenoreea permanenta. Pacientii care fac chemoterapie cu sulfat de vincristina in combinatie cu alte medicamente anticanceroase, care se stie ca sunt carcinogenice, au dezvoltat forme maligne secundare. Contributia sulfatului de vincristina in dezvoltarea acestor forme maligne secundare nu a fost determinata. Nu exista nici o dovada de carcinogenitate dupa administrarea intraperitoneala a sulfatului de vincristina la sobolani si soareci, chiar daca acest studiu a fost limitat.

Interactiuni medicamentoase: Administrarea simultana orala sau intravenoasa a fenitoinei si chimioterapiei antineoplazice combinate, care include sulfatul de vincristina, a fost incriminata in reducerea nivelului in sange al anticonvulsivantului si in cresterea posibilitatii unui atac. Ajustarea dozajului trebuie bazata pe monitorizarea nivelului sanguin. Contributia sulfatului de vincristina in aceasta interactiune nu este sigura. Aceasta interactiune ar putea fi rezultatul unei absorbtii reduse de fenitoina si al cresterii ratei de metabolizare si eliminare a fenitoinei.

Sarcina si alaptare: Nu se stie daca acest medicament ar fi excretat in laptele matern. Pentru ca multe medicamente sunt excretate in laptele uman si din cauza unor reactii adverse extrem de grave care pot aparea datorita sulfatului de vincristina la sugari, trebuie luata hotararea fie de a se opri alaptarea, fie tratamentul, luand in considerare insa importanta tratamentului pentru mama.

Reactii adverse: Inainte de a utiliza acest medicament, pacientii si/sau parintii lor sau tutorii trebuie preveniti asupra reactiilor adverse nedorite. In general, reactiile adverse sunt reversibile si legate de dozaj. Cea mai des intalnita reactie este caderea parului; reactiile adverse care creeaza cele mai multe probleme sunt cele de origine neuromusculara. Cand se folosesc doze unice saptamanale, pot aparea reactii adverse ca: leucopenia, durerea nevritica si constipatia, dar sunt de scurta durata (mai putin de 7 zile). Cand dozajul este micsorat, aceste reactii se reduc sau pot chiar sa dispara. Aceste reactii devin severe in cazul in care cantitatea de medicament este impartita in doze. Aceste reactii adverse, cum ar fi caderea parului, afectarea senzoriala, parestezia, mersul stepat, tulburarile de mers, pierderea reflexelor tendinoase profunde, slabirea musculara, pot persista cel putin pe durata terapiei. Desi majoritatea acestor simptome dispar dupa 6 saptamani de la incheierea tratamentului, unele dificultati neuromusculare pot persista perioade mai lungi la unii pacienti. Cresterea parului poate aparea chiar in timpul tratamentului. Au fost raportate urmatoarele reactii adverse: Hipersensibilitate: Cazuri foarte rare de reactii alergice, cum ar fi soc anafilactic, eruptii si edeme, legate temporar de tratamentul cu vincristina, in cazul pacientilor care primesc acest medicament ca pe un component al chimioterapiei multiple. Gastrointestinale: Pot sa apara: constipatie, colici abdominale, pierdere in greutate, greata, varsaturi, ulceratii bucale, diaree, ileus paralitic, necroza intestinala si/sau perforatie si anorexie. Constipatia poate lua forma impactului asupra colonului superior, iar la examenul clinic rectul poate fi gol. Durerile abdominale sub forma de colici, asociate cu un rect golit pot conduce medicul la o concluzie gresita. O radiografie abdominala este folositoare in demonstrarea acestei situatii. Toate cazurile au raspuns la clisme si laxative. Un regim profilactic de rutina impotriva constipatiei este recomandat pentru toti pacientii tratati cu sulfat de vincristina. Ileusul paralitic (care mimeaza abdomenul chirurgical) poate sa apara in special la copii mici. Ileusul va retroceda daca se va intrerupe temporar tratamentul cu sulfat de vincristina si se va urma un tratament simptomatic. Genitourinare: Pot sa apara poliuria, disuria si retentia de urina datorata atoniei vezicii urinare. Administrarea altor medicamente cunoscute ca dau retentie urinara (in special la batrani) ar trebui, daca este posibil, sa se intrerupa, cel putin in primele zile in care se administreaza sulfatul de vincristina. Cardiovasculare: Pot sa apara hipertensiunea si hipotensiunea. Tratamentul chimioterapic combinat, care a inclus si sulfatul de vincristina, cand este aplicat pacientilor tratati anterior cu radiatii mediastinale, a fost asociat cu boli coronariene si infarctul miocardic. Nu s-a stabilit o cauzalitate. Neurologice: In mod frecvent, exista o dezvoltare a reactiilor adverse neuromusculare. Initial se intalnesc numai scaderea sensibilitatii senzoriale si parestezii. Odata cu terminarea tratamentului apare durerea nevritica, iar mai tarziu dificultati motorii. Nu exista informatii asupra vreunui agent care sa atenueze manifestarile neuromusculare aparute in urma tratamentului cu sulfat de vincristina. Pierderea reflexelor tendinoase profunde, mersul tarat, ataxia si paralizia au mai fost raportate dupa administrarea prelungita. Manifestari nervoase craniene, incluzand pareze izolate si/sau paralizia muschilor controlati de nervii cranieni motori pot aparea in absenta dificultatilor motorii in alte zone; muschii extraoculari si laringieni nu sunt implicati. Pot sa apara dureri maxilare, dureri faringiene, parotidiene, dureri de oase, de spate si mialgii; aceste dureri pot fi foarte severe. La unii pacienti pot sa apara convulsii asociate de obicei cu hipertensiunea. Pulmonare: Vezi Precautii. Endocrine: Foarte rar s-a observat la pacientii tratati cu sulfat de vincristina aparitia unui sindrom datorat secretiei modificate a hormonului antidiuretic. Sindromul este caracterizat prin excretia crescuta de sodiu in urina si prezenta hiponatremiei; bolile renale sau adrenale, hipotensiunea, deshidratarea, azotemia si edemele sunt absente. Daca se scade ratia de lichid, situatia se imbunatateste in cazul hiponatremiei si al eliminarii renale de sodiu. Hematologice: Sulfatul de vincristina nu are nici un efect semnificativ asupra plachetelor sanguine sau hematiilor. Depresii serioase ale maduvei spinarii nu apar ca urmare a administrarii dozelor limita. Oricum, au fost raportate anemia, leucopenia si trombocitopenia. Daca trombocitopenia apare in timpul tratamentului cu sulfat de vincristina, situatia se poate imbunatati inainte de vindecarea medulara. Piele: Au fost raportate alopecia si eruptiile cutanate. Altele: Au aparut uneori febra si durerile de cap.

Supradozare: Efectele secundare care apar ca urmare a tratamentului cu sulfat de vincristina sunt in directa corelatie cu dozele administrate. La copii sub 13 ani, administrarea unor doze de 10 ori mai mari decat cele recomandate a fost letala. Simptome severe pot aparea la aceasta grupa de pacienti la dozaje de 3-4 mg/m2. La adulti manifestarea unor simptome mai severe apare dupa doze unice de 3 mg/m2 sau mai mult (vezi "Reactii adverse"). Deci, la pacientii carora li se administreaza doze mai mari decat cele recomandate, este de asteptat aparitia unor reactii adverse exagerate. Un tratament suplimentar, ca urmare a unor asemenea manifestari, trebuie sa cuprinda: prevenirea efectelor secundare rezultate din secretia insuficienta de hormon antidiuretic (tratamentul preventiv trebuie sa includa restrictii ale aportului de lichide si administrarea unui diuretic care sa influenteze functia ansei Henle si a tubilor distali); administrarea de anticonvulsivante; clisme sau purgative pentru a preveni ileusul (in unele cazuri, poate fi necesara decompresia tractului gastrointestinal); monitorizarea sistemului cardiovascular; numaratoarea zilnica a celulelor sanguine pentru ghidarea in cazurile in care este necesara transfuzia de sange. In experientele facute pe soareci sanatosi, s-a observat ca acidul folinic are efect protector la subiectii carora le-au fost administrate doze letale de sulfat de vincristina (Cancer Res 1963;23:1390). Au existat si cazuri izolate unde acidul folinic a fost de ajutor dupa o supradoza de sulfat de vincristina. Se crede ca 100 mg de acid folinic trebuie administrate intravenos, din trei in trei ore, timp de 24 de ore, si apoi din 6 in 6 ore, pentru cel putin inca 48 de ore. Din punct de vedere teoretic (bazandu-ne pe date farmacocinetice), nivelul tisular de sulfat de vincristina ramane ridicat cel putin 72 de ore. Tratamentul cu acid folinic nu elimina necesitatea aplicarii masurilor de tratament suplimentar sus mentionate. Cea mai mare parte dintr-o doza intravenoasa de sulfat de vincristina este excretata in bila, dupa ce a fost legata o perioada scurta de timp la nivelul tesuturilor. Efectele secundare devin foarte puternice in cazul pacientilor cu afectiuni hepatice si acest lucru este suficient pentru a scadea secretia biliara (Vezi "Farmacologie clinica"). Pentru ca numai cantitati extrem de mici de medicament apar in dializat, hemodializa nu este recomandabila in cazurile de supradoza. Efecte secundare de o severitate crescuta pot sa apara la pacientii cu boli hepatice, destul de grave incat sa duca la scaderea excretiei biliare. S-a demonstrat o excretie crescuta in fecale a sulfatului de vincristina, administrat parenteral, la cainii tratati in prealabil cu colestiramina. Nu exista date clinice publicate in legatura cu utilizarea colestiraminei ca antidot la oameni. Nu exista date clinice publicate in legatura cu rezultatele ingestiei orale de vincristina. Daca apare ingestia orala de vincristina trebuie facuta evacuarea gastrica. Evacuarea trebuie urmata de administrarea orala de carbune medicinal si purgativ.

Dozare si administrare: Acest preparat se foloseste numai pentru uz intravenos (vezi "Atentie"). Manifestarile neurotoxice sunt direct proportionale cu doza administrata. Foarte multa grija trebuie acordata calcularii si administrarii dozelor de sulfat de vincristina, pentru ca supradoza poate duce la efecte extrem de grave sau chiar letale. Aveti grija Este extrem de important ca acul si cateterul sa fie bine introduse inainte de a fi injectat sulfatul de vincristina. Rupturile de tesuturi la locul de introducere a acului sau cateterului pot cauza o iritatie accentuata. Daca apare fenomenul de extravazare, injectarea trebuie oprita imediat si cantitatea ramasa din doza respectiva trebuie injectata in alta vena. Injectii locale cu hialuronidaza si aplicarea la locul respectiv de comprese calde duc la reducerea senzatiei de disconfort si reduc posibilitatea de producere a celulitei. Sulfatul de vincristina trebuie injectat prin ace sau catetere intacte, care sa permita o curgere continua a substantei. Trebuie urmarit cu multa atentie sa nu apara rupturi sau umflaturi in timpul administrarii (vezi "Atentie"). Solutia poate fi injectata fie direct in vena sau printr-un tub perfuzor (vezi "Interactiuni medicamentoase"). Injectia de sulfat de vincristina trebuie facuta in intervalul de 1 minut. Medicamentul este administrat intravenos, o data pe saptamana. Vincristina sulfat trebuie diluata utilizand solutia injectabila de clorura de sodiu. Solutia de vincristina sulfat poate fi pastrata la frigider 14 zile fara sa-si piarda eficacitatea. Vincristina sulfat poate fi diluata si in apa distilata sau solutie fiziologica. Oricare dintre acesti dizolvanti este utilizat, concentratia finala recomandata trebuie sa fie de 0,01-1,0 mg/ml. Doza uzuala de vincristina sulfat pentru copii este de 2 mg/m2. Pentru copii care cantaresc 10 kg sau mai putin, doza initiala trebuie sa fie de 0,05 mg/kg, administrata o data pe saptamana. Doza uzuala de vincristina sulfat pentru adulti este de 1,4 mg/m2. O reducere de 50% a dozei de vincristina sulfat este recomandata pentru pacientii avand o valoare a bilirubinei peste 3 mg/100ml. Sulfatul de vincristina nu trebuie administrat in timpul terapiei cu radiatii pe tinte care includ si ficatul. Cand sulfatul de vincristina este utilizat in combinatie cu L-asparaginaza, sulfatul de vincristina trebuie administrat cu 12-24 ore inainte de administrarea enzimei, pentru a minimaliza toxicitatea; administrarea L-asparaginazei inaintea sulfatului de vincristina poate reduce eliminarea hepatica a sulfatului de vincristina. Sulfatul de vincristina nu trebuie diluat in solutii care cresc sau scad nivelul pH-ului in afara limitelor 3,5 - 5,5. Sulfatul de vincristina nu trebuie amestecat cu altceva decat cu solutie fiziologica sau solutie de glucoza. Ori de cate ori flaconul permite, produsul trebuie inspectat vizual inainte de administrare, urmarind existenta unor particule sau unele decolorari ale solutiei. Trebuie luate in considerare procedeele cele mai potrivite pentru a manui si arunca medicamentele anticanceroase. Au fost publicate unele sfaturi in legatura cu acest subiect. Nu s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste necesitatea si utilitatea acelor masuri.

Informatii speciale in legatura cu pastrarea medicamentului cand se scoate o doza de vincristina din containerul original, de exemplu o seringa continand o anumita doza: trebuie neaparat sa se impacheteze containerul cu substanta intr-o hartie pe care sa se scrie urmatoarele: "Nu despachetati pana in momentul injectarii. Administrarea intrarahidiana este fatala. Numai pentru uz intravenos. (Vezi "Atentie").

Conditii de pastrare: Se va pastra la frigider.
Cauta informatii despre medicamente
Cautare:
 
Adele, vintage si delicat
Look-ul saptamanii a fost trimis de ecaterina_virgolici
Bring the Soul: The Movie, documentarul muzical al trupei BTS
Bring the Soul: The Movie, documentarul muzical al trupei BTS
Fanii trupei coreene BTS au serioase motive de bucurie pentru că, începând cu 7 au...
Ultima simfonie a lui Mozart: ”Jupiter” dirijata de Olivier Robe la Sala Radio!
Ultima simfonie a lui Mozart: ”Jupiter” dirijata de Olivier Robe la Sala Radio!
Miercuri, 12 iunie (19.00), Orchestra de Cameră Radio propune publicului un frumos ...
Oua pictate de personalitati din Romania pentru teatrul Grivita 53!
Oua pictate de personalitati din Romania pentru teatrul Grivita 53!
Cele 17 ouă supradimensionate pictate de personalități din România, printre care ...
DOLIU în LITERATURA UNIVERSALĂ! Gabriel Garcia Marquez a MURIT!
DOLIU în LITERATURA UNIVERSALĂ! Gabriel Garcia Marquez a MURIT!
Scriitorul Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit, joi...
CRBL îl MITUIEȘTE pe Connect-R la „România Dansează”
CRBL îl MITUIEȘTE pe Connect-R la „România Dansează”
Preselecţiile „România Dansează” se apropie de final pentru că duminică, de la 20:30, la Antena 1, e...
Andreea Marin le DEZVĂLUIE fanilor POFTICIOȘI rețeta COZONACULUI și a SARMALELOR de POST
Andreea Marin le DEZVĂLUIE fanilor POFTICIOȘI rețeta COZONACULUI și a SARMALELOR de POST
Chiar dacă a revenit la formele care au consacrat-o prin multa voință și restricții alimentare, Andr...
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute"
Joi, 16 iunie, la Readers Cafe, a avut loc lansarea cărții ”Te iubesc pe nevăzute” scrisă de Alina Ilioi, blogger și...


Popas intre munti, in Santiago de Chile
Daca Lima are oceanul Pacific, Bogota casele de caramida si Quito dealurile inverzite pe care sunt cocotate sute de casute in cele mai colorate nuante pastelate, Santiago de Chile are munti. Muntii sunt primul lucru pe care il vezi la aterizare, din orice directie ai veni, si vei fi absolut fermecat de culmile lor golase. Muntii de altfel... mai mult
Ce poti face un weekend la Plovdiv, Bulgaria
Plovdiv, unul din cele mai vechi orase din Europa, este in momentul de fata cel mai frumos oras din Bulgaria (si al doilea ca numar de locuitori dupa capitala Sofia), dar si Capitala Europeana a Culturii in 2019. Si este cu adevarat un loc deosebit, un loc in care istoria se impleteste armonios cu viata moderna de zi de zi. Plovdiv se des... mai mult
O zi hai hui prin Toledo
Ce sa faci intr-o escala de 9 ore in Madrid, venind din Chile? Ei bine, sa mergi in Toledo, mai ales daca nu ai mai fost niciodata in sarmantul orasel spaniol, si iti doreai demult sa il vezi. Aflat la doar 1h de aeroportul din Madrid, Toledo merita cu prisosinta o escala de o zi (dar si mai mai multe, daca ai mai mult timp la dispozitie)... mai mult
La pas prin Bucuresti: Aer de Hong Kong
Un imobil cu arhitectura interesanta, cu o scara de acces impresionanta si o terasa de dimensiuni mari, la inaltime, ce aminteste cu alura sa de mega-blocurile din Hong Kong. In trecut a functionat in el si revista Gandirea. Copiii s-au distrat teribil pe scara inalta cu multe trepte, dar si fugind haotic pe t...Citeste in continuare pe s... mai mult
LEVI’S®  iti propune cea mai cool gama de accesorii si incaltaminte pentru sezonul de festival
Cum știm că sezonul de festival este foarte aproape și trebuie să ne pregătim outfit-ul perfect? Ei bine, știm că a venit vara atunci când cele mai cool festivaluri din România își prezintă line-up-ul pentru 2019, iar noi ne bucurăm de vremea frumoasă și începem să ne ac... mai mult
Picioare ingrijite si fericite pe timp de vara!
Ne bucuram in fiecare an de frumusetiile verii, de soare, de concedii sau de apusurile tarzii, insa, in aceeasi masura ne deranjeaza disconfortul creat de temperaturile foarte ridicate. In aceasta perioada avem tendinta de a merge mai mult pe jos, de a sta mai mult in picioare, de a purta incaltaminte fie inconfortabila, fie care ne expun... mai mult
tst
citite 24h
articole
Ținute office pentru toamna 2019 Ținute office pentru toamna 2019
Fiecare sezon aduce noi trenduri și influențe în domeniul modei, indi...
Deasupra Bucuresti-ului: NOMAD Skybar Deasupra Bucuresti-ului: NOMAD Skybar
Nomad e un loc tare simpatic de admirat crampeie din centrul vechi de ...
Părul și scalpul, cele mai neglijate zone pe timpul verii! Părul și scalpul, cele mai neglijate zone pe timpul verii!
Știm cât de atente suntem când vine vorba de protecția pielii și a o...
Cum a fost cu copiii la Amfiteatrul Transilvania? Cum a fost cu copiii la Amfiteatrul Transilvania?
Credeam ca ne facusem plinul de cazari frumoase pe culoarul Rucar Bran...
CAUTA PE EGIRL
Deasupra Bucuresti-ului: NOMAD Skybar Nomad e un loc tare simpatic de admirat crampeie din centrul vechi de sus. Se urca cu un lift, si restaurantul este lung, iar pe toata lungimea sa ai ... mai mult

Plimbari prin sudul Italiei: Pisticci, orasul alb din Basilicata Daca Ostuni este orasul alb din regiunea Puglia, vecina Basilicata are si ea unul: Pisticci. Insa spre deosebire de fratele sau in ale culorii caselor... mai mult

La pas prin Bucuresti: In stilul inconfundabil al lui Hundertwasser Cand ti se face dor de Austria si cel mai non-conformist artist al sau, Hundertwasser, (pe care noi l-am "fugarit" pana in Noua Zeelanda), nu trebuie ... mai mult