Nume: SEPTRIN, forme farmaceutice orale, susp.ped.
Producator: Glaxo Wellcome

Nume aprobat: Combinatia dintre trimetroprim si sulfametoxazole, in proportie fixa de 1:5, poarta numele de Co-trimoxazol.

Forma de prezentare: Septrin tablete: comprimate de culoare alba, rotunde, biconvexe, inscriptionate WELLCOME Y2B, ce contin 80 mg Trimetoprim si 400 mg Sulfametoxazol. Septrin suspensie pediatrica: fiecare 5 ml suspensie contine 40 mg Trimetoprim si 200 mg Sulfametoxazol. Culoarea si gustul variaza in functie de forma farmaceutica. Septrin tablete pediatrice: ce contin 20 mg Trimetoprim si 100 mg Sulfametoxazol. Septrin solutie injectabila: 320 mg/ml.
 
 
 


Indicatii: Septrin este indicat in tratamentul urmatoarelor afectiuni: Infectii ale tractului urinar (superior si inferior): Infectii acute; Profilaxia pe termen lung a recaderilor sau supresia infectiilor cronice dupa sterilizarea urinei; Prostatita bacteriana.

Infectii ale tractului respirator:

Otita medieChimioprofilaxia pe termen lung a bronsitelor cronice
SinuzitaBronsiectazii
Bronsita acutaPneumonie
Bronsita cronicaTratamentul si profilaxia pneumoniei cu Pneumocystis carinii.
Vezi "Recomandari speciale de dozaj"
Infectii ale tractului genital:

Gonoree inclusiv infectia oro-faringiana si ano-rectala
SalpingitaLimfogranulom venerian
¬ancroidGranulom inghinal (venerian)
Infectii ale tractului gastrointestinal:

Diareea turistilor (inclusiv gastroenteritele date de E.coli enteropatogen) si pentru profilaxie la anumiti indivizi sau grupuri
ShigellozaFebra tifoida si paratifoida
HoleraPurtatori de S. typhi
Infectii cutanate si ale plagilor:

AcneeRani infectate
FurunculozaPiodermite
Abcese
Alte infectii bacteriene date de germeni sensibili:

SepticemiiOsteomielita acuta si cronica
Bruceloza acutaMycetoame (exceptind pe cele date de fungi)
Nocardioza
Micoze: Blastomicoza sud-americana (Paracoccidioides brasiliensis). Infectii cu protozoare: Malaria cu P.falciparum. Date insuficiente cu privire la alte specii (vezi "Precautii"). Septrin poate fi util in: Toxoplasmoza; Tuse convulsiva (prevenirea recaderilor); Profilaxia infectiilor cu germeni gramnegativi sensibili, la anumiti pacienti cu granulocitopenie; Infectii dentare si periodontale; Meningite: daca se stabileste in vitro sensibilitatea germenilor. Vezi "Recomandari speciale de dozaj".

Doze si mod de administrare: Se recomanda administrarea Septrin in timpul meselor pentru a reduce posibilitatea tulburarilor gastrointestinale. Infectii acute: tablete pentru adulti si tablete efervescente: Adulti si copii peste 12 ani: Doza standard: 2 tablete la 12 ore. Copii intre 6-12 ani: Doza standard: 1 tableta la 12 ore. Septrin tablete efervescente trebuie luate cu putina apa sau inghitite intregi. Tablete forte: Adulti si copii peste 12 ani: Doza standard: 1 tableta la 12 ore. Copii sub 12 ani: Nu se recomanda. Suspensie pentru adulti: Adulti si copii peste 12 ani: Doza standard: 10 ml la 12 ore. Copii sub 12 ani: Nu se recomanda. Septrin suspensie pediatrica:

Copii peste 12 aniDoza standard
Copii intre 6-12 ani10 ml la 12 ore
Copii intre 6 luni-5 ani5 ml la 12 ore
Copii intre 6 sapt.-5 luni2, 5 ml la 12 ore
Acest dozaj asigura aproximativ 6 mg trimetoprim si 30 mg sulfametoxazol/kg corp/24 ore. Suspensiile de Septrin pentru adulti si copii pot fi diluate cu sirop. In infectiile acute tratamentul trebuie continuat pana ce pacientul are o perioada asimptomatica de cel putin 2 zile. Majoritatea necesita tratament de cel putin 5 zile. Daca nu apare ameliorare clinica dupa 7 zile de terapie, tratamentul trebuie reconsiderat. Pentru infectiile severe, la toate grupele de varsta, dozele pot fi crescute cu 50%. In infectiile acute, necomplicate, ale tractului urinar inferior, ca o alternativa la dozele standard, s-a dovedit eficient un tratament de scurta durata de 1-3 zile.

Recomandari speciale de dozaj: in lipsa unei recomandari speciale de dozaj, se administreaza dozele standard.
Cand in text este scris ôtabletaô, aceasta reprezinta tableta de adult. Cand se folosesc alte forme de prezentare trebuie facute corectarile de rigoare. Profilaxia pe termen lung a recurentelor sau supresia infectiilor cronice in sterilizarea urinei. Adulti si copii peste 12 ani: O tableta noaptea. Copii sub 12 ani: O doza nocturna de 2 mg trimetoprim si 10 mg sulfametoxazol/kg corp. Tratamentul poate fi continuat 3-12 luni, sau mai mult, dupa caz. Prostatita cronica. Initial poate fi necesara o doza mai mare decat cea standard. Tratamentul trebuie sa dureze 3 luni, pentru a se reduce riscul recaderilor. Pneumonia cu Pneumocystis carinii:

Tratament: 20 mg trimetoprim si 100 mg sulfametoxazol/kg corp/zi in doua sau mai multe doze, timp de 2 saptamani. Profilaxie: Doza standard in perioada de risc. Gonoree: Ca o alternativa la terapia standard de 5-7 zile se recomanda, doar pentru adulti, unul dintre regimurile urmatoare: in cazuri necomplicate 4 tablete la 12 ore timp de 2 zile, sau 5 tablete, urmate de o alta doza de 5 tablete 8 ore mai tarziu. Se poate administra si o singura doza de 8 tablete in cazul unei compliante mai scazute a pacientului. Infectia gonococica oro-faringiana: 2 tablete de 3 ori pe zi timp de 7 zile, sau 9 tablete zilnic timp de 5 zile. ¬ancroid: Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile. Limfogranulom venerian: Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile. Granulom inghinal (venerian): Tratamentul trebuie urmat pana la 2 saptamani. Bruceloza acuta: Initial poate fi necesara administrarea unei doze mai mari decat doza standard. Tratamentul va fi continuat pe o perioada de cel putin 4 saptamani; curele repetate pot fi folositoare. Malarie cu P.falciparum: Ca o alternativa, se pot administra 4 tablete de 2 ori/zi timp de 2 zile. Copiii necesita o reducere corespunzatoare a dozelor. Purtatori de S.typhi si S.paratyphi: Tratamentul se continua cel putin 1-3 luni. Afectiuni renale: Adulti si copii peste 12 ani: (Nu sunt disponibile informatii referitoare la copiii sub 12 ani).

Clearanceul creatininei(ml/min)Creatinina serica(micromol/l)Doza recomandata
peste 25barbati: < 265femei: < 175Doza standard
15-25barbati 265-620femei 175-400Doza standard timp de maximum 3 zile, apoi 1/2 doza standard zilnic
sub 15barbati > 620femei >400Nu se administreaza daca nu exista posibilitatea hemodializei, cand se administreaza 1/2 din doza standard zilnic
Se recomanda masurarea concentratiilor plasmatice de sulfametoxazol la intervale de 2-3 zile in probe recoltate la 12 ore dupa administrarea Septrin. Daca concentratia sulfametoxazolului depaseste 150 mcg/ml, tratamentul trebuie intrerupt pana ce valorile scad sub 120 mcg/ml. (Vezi "Informatii suplimentare".)

Contraindicatii: Nu se administreaza Septrin la pacientii cu hipersensibilitate recunoscuta la sulphonamide, trimethoprim sau cotrimoxazol. Cu exceptia anumitor conditii, sub stricta supraveghere, nu se administreaza co-trimoxazol la pacienti cu tulburari hematologice severe. S-a administrat Septrin la pacientii in tratament cu agenti citotoxici, influentand putin sau deloc tabloul maduvei hematogene sau al sangelui periferic. Septrin nu trebuie administrat la nou-nascutii prematuri sau la termen in perioada neonatala.

Precautii: Daca apare rash cutanat, tratamentul cu Septrin trebuie intrerupt. Cand Septrin se administreaza pe perioade indelungate, se recomanda efectuarea de hemoleucograme lunare, regulate, intrucat exista riscul unor modificari asimptomatice ale indicilor hematologici, datorate deficitului de folati. Aceste modificari pot sa dispara la administrarea de acid folinic (5-10 mg/zi) fara a influenta activitatea antibacteriana. Cand se trateaza pacienti varstnici, cu deficit de folati, sau in cazul administrarii de doze crescute de Septrin pe timp indelungat, indiferent de forma farmaceutica, se recomanda un aport suplimentar de folati. In caz de afectare renala cunoscuta se recomanda masuri speciale (vezi "Recomandari speciale de dozaj"). La acesti pacienti trebuie mentinut un debit urinar adecvat. Desi s-au observat cristale de sulfonamida in urina racita a pacientilor tratati cu Septrin, cristaluria apare rar in vivo. Riscul poate creste la pacientii cu malnutritie. In cazul pacientilor ce prezinta afectare severa a parenchimului hepatic, trebuie o atentie deosebita, deoarece pot aparea modificari in absorbtia si metabolismul trimetoprimului si sulfametoxazolului. Tratamentul cu Septrin in tonsilo-faringita cu Streptococi beta-hemolitici de grup A este mai putin eficient decat tratamentul cu penicilina. Dupa tratamentul pentru malarie acuta poate aparea recrudescenta parazitemiei. Poate aparea rezistenta incrucisata intre Septrin si combinatiile cu pirimetamina/sulfonamida. S-a observat ca trimetoprim afecteaza metabolismul fenilalaninei, dar fara semnificatie clinica: daca pacientii cu fenilcetonurie au un regim dietetic adecvat.

Interactiuni medicamentoase: La pacientii varstnici care primesc in mod curent diuretice, mai ales tiazide, se pare ca exista un risc crescut de trombocitopenie, cu sau fara purpura. Ocazional, s-a raportat ca pacienti aflati in tratament cu pirimetamina pentru profilaxia malariei, in doze ce depaseau 25 mg saptamanal, au dezvoltat anemie megaloblastica daca s-a administrat co-trimoxazol simultan. S-a observat ca, co-trimoxazol potenteaza actiunea anticoagulanta a warfarinei prin inhibitia stereo-selectiva a metabolismului sau. In vitro sulfametoxazolul poate substitui warfarina la locurile de legare de proteinele plasmatice. Se recomanda controlul atent al terapiei anticoagulante in timpul tratamentului cu Septrin. Medicul trebuie sa prevada o exacerbare a efectului fenitoinului administrat in asociere cu Co-trimoxazolul, intrucat acesta creste timpul de injumatatire al fenitoinului. Se recomanda urmarirea atenta a starii pacientului si a nivelului seric de fenitoin. Interactiunea cu agenti hipoglicemianti sulfonureici se intalneste rar, dar s-a observat o oarecare potentare. Administrarea simultana a Rifampicinei si Septrin determina scurtarea timpului de injumatatire plasmatica al trimetoprimului dupa o saptamana de tratament, efect fara semnificatie clinica. In urma asocierii cu ciclosporina la pacientii cu transplant renal, s-a observat o alterare reversibila a functiei renale.

Efecte secundare si reactii adverse: Deoarece Septrin contine trimetoprim si sulfonamida, ne putem astepta la tipul si frecventa efectelor secundare asociate cu acesti compusi. La dozele recomandate Septrin este in general bine tolerat. Majoritatea reactiilor adverse sunt usoare si constau in greata cu sau fara varsaturi si rash cutanat. Rareori s-au descris reactii de hipersensibilitate cutanata severe, ca eritemul multiform bulos (sindrom Stevens-Johnson) si necroliza epidermica toxica (sindrom Lyell), accidentele letale fiind si mai rare. Majoritatea modificarilor hematologice observate sunt usoare si reversibile la intreruperea tratamentului. Acestea sunt mai ales leucopenie, neutropenie, trombocitopenie si mai rar agranulocitoza, anemie megaloblastica si purpura. Desi majoritatea modificarilor nu determina simptome clinice, acestea pot deveni severe in cazuri izolate, mai ales la varstnici, la cei cu disfunctie hepatica sau renala si la cei cu deficit de folati; acesti pacienti trebuie observati atent. Septrin poate induce hemoliza la anumiti pacienti susceptibili, cu deficit de G-6-PD, efect care pare sa fie indiferent de doza. Foarte rar s-au observat afectari hepatice cu icter colestatic si necroza hepatica. S-a raportat aparitia meningitei aseptice asociate administrarii de Septrin, meningita rapid reversibila dupa intreruperea tratamentului, dar care a reaparut in unele cazuri la reluarea tratamentului, fie cu co-trimoxazol, fie cu trimetoprim. La doze crescute folosite pentru tratamentul pneumoniei cu Pneumocystis carinii, la pacientii cu SIDA, s-a observat rash, febra, neutropenie, trombocitopenie si cresterea enzimelor hepatice, necesitand intreruperea administrarii. Diareea si glosita sunt neobisnuite. Colita pseudomembranoasa a fost raportata rar. Aparitia de formatiuni moniliare este foarte rara. Au existat putine rapoarte privind aparitia de manifestari subiective precum cefalee, depresie, ameteli si halucinatii, dar legatura acestora cu terapia nu a fost dovedita.

Sarcina si alaptare: Nu s-a stabilit siguranta administrarii Septrin in timpul sarcinii. Studiile pe sobolani au aratat ca, la doze cu mult mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om, apar efecte teratogene tipice antagonistilor de folati si care pot fi evitate prin administrarea de folati. La iepuri nu s-au observat malformatii determinate de administrarea de Septrin, dar la doze de aproximativ 10 ori mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om s-a observat o crestere a mortalitatii fetale. In ciuda eliminarii sulfametoxazol si trimetoprim prin laptele matern, administrarea de Septrin la femeile care alapteaza reprezinta un risc neglijabil pentru sugar.

Supradozare: Nu se cunoaste doza maxima tolerata de om. Simptomele supradozarii sunt: greata, varsaturi, ameteli si confuzie. In caz de supradozare cunoscuta, intentionata sau acccidentala, terapia trebuie intrerupta. Daca pacientul nu a varsat, se recomanda provocarea varsaturilor. Lavajul gastric poate fi util, desi absorbtia din tractul gastrointestinal, in mod normal, este foarte rapida si completa, in aproximativ 2 ore. S-ar putea sa nu fie aceeasi situatie in cazul unei supradozari masive. Acidifierea urinei creste eliminarea trimetoprim. Inducerea diurezei si alcalinizarea urinei creste eliminarea sulfametoxazol. Alcalinizarea scade rata de eliminare a trimetoprim. Folinatul de calciu (5-10 mg/zi) inlatura efectele deficitului de folati produs de trimetoprim asupra maduvei osoase. Se recomanda tratament general de sustinere. Atat trimetoprim cat si sulfametoxazol sunt dializabile prin dializa renala.

Precautii farmaceutice: Tablete adulti: A se pastra ferite de lumina, la temperaturi sub 25 grade Celsius. Tablete efervescente: A se pastra ferit de lumina si umezeala, la temperaturi sub 25 grade Celsius. Tablete forte: A se pastra ferite de lumina, la temperaturi sub 35 grade Celsius. Suspensie pentru adulti si copii: A se pastra ferit de lumina si la temperaturi sub 25 grade Celsius.
Informatii suplimentare: Septrin nu influenteaza perioada de incubatie a sifilisului. Trimetoprim poate interfera in reactia de determinare a creatininei serice sau plasmatice in cazul in care se foloseste reactia cu picrat alcalin. Poate rezulta o supraestimare de aproximativ 10%. Inhibitia functionala a secretiei tubulare renale a creatininei poate produce o falsa scadere a ratei estimate a clearanceului creatininei. Trimetoprim nu induce propriul sau metabolism, astfel incat nu este necesara modificarea dozelor in tratamentul de lunga durata. Trimetoprim interfera cu reactia de determinare a metotrexatului seric daca se utilizeaza in acest test dihidrofolat-reductaza provenita de la Lactobacillus casei. Co-trimoxazol poate afecta rezultatele testelor functionale tiroidiene, dar aceasta nu are importanta clinica semnificativa. Nivelul plasmatic al trimetoprim si sulfametoxazol poate fi determinat prin HPLC (cromatografie lichida de inalta performanta).

Mod de actiune: Sulphametoxazolul are efect bacteriostatic, inhiband competitiv utilizarea acidului para-aminobenzoic in sinteza dihidrofolatului de catre bacterii. Trimetoprim inhiba reversibil dihidrofolat-reductaza bacteriana (DHFR), enzima activa in metabolismul folatului, determinand conversia dihidrofolatului in tetrahidrofolat. In functie de conditii, efectul poate fi bactericid. Trimetoprim si sulfametoxazol blocheaza astfel doua etape consecutive in biosinteza purinelor, si prin acestea, sinteza acizilor nucleici importanti pentru multe bacterii. Prin aceasta se produce o marcata potentare a celor doi agenti in vitro. Trimetoprim se leaga si de DHFR plasmodiala, dar mai slab decat de cea bacteriana. Afinitatea sa pentru DHFR mamiferelor este de aproximativ 50000 de ori mai slaba decat pentru cea bacteriana. Majoritatea bacteriilor patogene obisnuite sunt sensibile in vitro la trimetoprim si sulfametoxazol la concentratii mult sub cele atinse in plasma, urina si alte lichide ale organismului, dupa administrarea dozelor recomandate. Aceste microorganisme includ:

Bacterii grampozitive
Listeria monocytogenesStreptococcus faecalis
Nocardia sppStreptococcus pneumoniae
Staphilococcus aureusStreptococcus pyogenes
Staphilococcus epidermidisStreptococcus viridans
Staphilococcus saprophyticus
Bacterii gramnegative:
Bordetella pertussisNeisseria spp.
Brucella spp.Proteus spp.
Citrobacter spp.Providencia spp. (inclusiv Proteus rettgeri)
Escherichia coli (inclusiv specia enterotoxigena)Pseudomonas (exceptind Ps.aeruginosa)
Haemophilus ducreyi
Haemophilus influenzae(inclusiv tulpinile ampicilino-rezistente)Serratia marcescens
Klebsiella/Enterobacter sppShigella spp.
Legionella pneumophilaVibrio cholerae
Morganella morganii (Proteus morganii)Yersinia spp
Multe specii de Bacteroides fragilis sunt sensibile. Anumite tulpini de Campilobacter fetus, sub-speciile jejuni si Chlamidia sunt sensibile, fara dovezi de sinergism. Anumite tipuri de mycobacterii non-tuberculoase sunt sensibile la sulfametoxazol, dar nu si la trimetoprim. Mycoplasmele, Ureaplasma urealyticum, Mycobacterium tuberculosis si Treponema pallidum nu sunt sensibile. Testarea satisfacatoare a sensibilitatii este realizata numai cu mediul recomandat, care nu contine substante inhibitorii, in special timidine si timine.

Farmacocinetica: Dupa administrarea pe cale orala, trimetoprimul si sulfametoxazolul sunt absorbite rapid si aproape complet. Prezenta alimentelor nu pare sa intarzie absorbtia. Nivelele sanguine maxime se ating la aproximativ 1-4 ore dupa ingestie, iar valoarea acestora depinde de doza administrata. Nivelele eficiente se mentin in sange pe o perioada de 24 ore dupa administrarea dozei terapeutice. La adulti, nivele constante se obtin dupa 2-3 zile de tratament. Nici unul dintre compusi nu influenteaza semnificativ concentratia sanguina a celuilalt. Trimetoprimul este o baza slaba cu un pKa de 7,3. Este lipofil. Nivelele tisulare de trimetoprim sunt in general superioare celor plasmatice, cu concentratii mari in special in plamani si rinichi. Concentratii superioare celor din plasma se gasesc in bila, prostata, saliva, sputa si secretiile vaginale. Concentratiile din umoarea apoasa, laptele matern, LCR, urechea medie, lichidul sinovial, si lichidul interstitial sunt suficiente pentru efectul antibacterian. Trimetoprim trece in lichidul amniotic si tesuturile fetale, atingand concentratii similare celor din serul matern. Aproximativ 50% din trimetoprimul plasmatic este legat de proteine. Timpul de injumatatire la om variaza intre 8,6-17 ore daca functia renala este normala. Daca clearanceul creatininei scade sub 10 ml/min, timpul de injumatatire creste de 1,5-3 ori. Nu par sa existe diferente la varstnici comparativ cu pacientii tineri. Principala cale de excretie a trimetoprimului este cea renala. El se elimina neschimbat in urina, in 24 ore, intr-o proportie de 50% din doza administrata. Mai multi metaboliti au fost identificati in urina. Concentratiile urinare de trimetoprim variaza in limite largi. Sulfametoxazol este un acid slab cu un pKa de 6. Concentratia formei active in lichidul amniotic, umoarea apoasa, bila, LCR, urechea medie, sputa, lichidul sinovial, si tesutul interstitial este intre 20-50% din concentratia plasmatica. Aproximativ 66% din sulfametoxazolul plasmatic este legat de proteine. Timpul de injumatatire la om variaza intre 9-11 ore daca functia renala este normala. In cazul reducerii functiei renale, nu se modifica timpul de injumatatire al sulfametoxazolului activ, dar se mareste timpul de injumatatire al metabolitului sau major, acetilat daca clearance-ul creatininei scade sub 25 ml/min. Calea principala de excretie a sulfametoxazolului este cea renala; 15-30% din cantitatea detectata in urina este in forma activa. La pacientii in varsta exista o reducere a clearanceului renal al sulfametoxazolului.
Cauta informatii despre medicamente
Cautare:
 
Adele, vintage si delicat
Look-ul saptamanii a fost trimis de ecaterina_virgolici
Bring the Soul: The Movie, documentarul muzical al trupei BTS
Bring the Soul: The Movie, documentarul muzical al trupei BTS
Fanii trupei coreene BTS au serioase motive de bucurie pentru că, începând cu 7 au...
Ultima simfonie a lui Mozart: ”Jupiter” dirijata de Olivier Robe la Sala Radio!
Ultima simfonie a lui Mozart: ”Jupiter” dirijata de Olivier Robe la Sala Radio!
Miercuri, 12 iunie (19.00), Orchestra de Cameră Radio propune publicului un frumos ...
Oua pictate de personalitati din Romania pentru teatrul Grivita 53!
Oua pictate de personalitati din Romania pentru teatrul Grivita 53!
Cele 17 ouă supradimensionate pictate de personalități din România, printre care ...
DOLIU în LITERATURA UNIVERSALĂ! Gabriel Garcia Marquez a MURIT!
DOLIU în LITERATURA UNIVERSALĂ! Gabriel Garcia Marquez a MURIT!
Scriitorul Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit, joi...
CRBL îl MITUIEȘTE pe Connect-R la „România Dansează”
CRBL îl MITUIEȘTE pe Connect-R la „România Dansează”
Preselecţiile „România Dansează” se apropie de final pentru că duminică, de la 20:30, la Antena 1, e...
Andreea Marin le DEZVĂLUIE fanilor POFTICIOȘI rețeta COZONACULUI și a SARMALELOR de POST
Andreea Marin le DEZVĂLUIE fanilor POFTICIOȘI rețeta COZONACULUI și a SARMALELOR de POST
Chiar dacă a revenit la formele care au consacrat-o prin multa voință și restricții alimentare, Andr...
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute"
Joi, 16 iunie, la Readers Cafe, a avut loc lansarea c─âr╚Ťii ÔÇŁTe iubesc pe nev─âzuteÔÇŁ scris─â de Alina Ilioi, blogger ╚Öi...


Popas intre munti, in Santiago de Chile
Daca Lima are oceanul Pacific, Bogota casele de caramida si Quito dealurile inverzite pe care sunt cocotate sute de casute in cele mai colorate nuante pastelate, Santiago de Chile are munti. Muntii sunt primul lucru pe care il vezi la aterizare, din orice directie ai veni, si vei fi absolut fermecat de culmile lor golase. Muntii de altfel... mai mult
Ce poti face un weekend la Plovdiv, Bulgaria
Plovdiv, unul din cele mai vechi orase din Europa, este in momentul de fata cel mai frumos oras din Bulgaria (si al doilea ca numar de locuitori dupa capitala Sofia), dar si Capitala Europeana a Culturii in 2019. Si este cu adevarat un loc deosebit, un loc in care istoria se impleteste armonios cu viata moderna de zi de zi. Plovdiv se des... mai mult
O zi hai hui prin Toledo
Ce sa faci intr-o escala de 9 ore in Madrid, venind din Chile? Ei bine, sa mergi in Toledo, mai ales daca nu ai mai fost niciodata in sarmantul orasel spaniol, si iti doreai demult sa il vezi. Aflat la doar 1h de aeroportul din Madrid, Toledo merita cu prisosinta o escala de o zi (dar si mai mai multe, daca ai mai mult timp la dispozitie)... mai mult
La pas prin Bucuresti: Aer de Hong Kong
Un imobil cu arhitectura interesanta, cu o scara de acces impresionanta si o terasa de dimensiuni mari, la inaltime, ce aminteste cu alura sa de mega-blocurile din Hong Kong. In trecut a functionat in el si revista Gandirea. Copiii s-au distrat teribil pe scara inalta cu multe trepte, dar si fugind haotic pe t...Citeste in continuare pe s... mai mult
LEVI’S®  iti propune cea mai cool gama de accesorii si incaltaminte pentru sezonul de festival
Cum știm că sezonul de festival este foarte aproape și trebuie să ne pregătim outfit-ul perfect? Ei bine, știm că a venit vara atunci c├ónd cele mai cool festivaluri din Rom├ónia ├«și prezintă line-up-ul pentru 2019, iar noi ne bucurăm de vremea frumoasă și ├«ncepem să ne ac... mai mult
Picioare ingrijite si fericite pe timp de vara!
Ne bucuram in fiecare an de frumusetiile verii, de soare, de concedii sau de apusurile tarzii, insa, in aceeasi masura ne deranjeaza disconfortul creat de temperaturile foarte ridicate. In aceasta perioada avem tendinta de a merge mai mult pe jos, de a sta mai mult in picioare, de a purta incaltaminte fie inconfortabila, fie care ne expun... mai mult
tst
citite 24h
articole
Ținute office pentru toamna 2019 Ținute office pentru toamna 2019
Fiecare sezon aduce noi trenduri și influențe în domeniul modei, indi...
Deasupra Bucuresti-ului: NOMAD Skybar Deasupra Bucuresti-ului: NOMAD Skybar
Nomad e un loc tare simpatic de admirat crampeie din centrul vechi de ...
Părul și scalpul, cele mai neglijate zone pe timpul verii! Părul și scalpul, cele mai neglijate zone pe timpul verii!
Știm cât de atente suntem când vine vorba de protecția pielii și a o...
Cum a fost cu copiii la Amfiteatrul Transilvania? Cum a fost cu copiii la Amfiteatrul Transilvania?
Credeam ca ne facusem plinul de cazari frumoase pe culoarul Rucar Bran...
CAUTA PE EGIRL
Deasupra Bucuresti-ului: NOMAD Skybar Nomad e un loc tare simpatic de admirat crampeie din centrul vechi de sus. Se urca cu un lift, si restaurantul este lung, iar pe toata lungimea sa ai ... mai mult

Plimbari prin sudul Italiei: Pisticci, orasul alb din Basilicata Daca Ostuni este orasul alb din regiunea Puglia, vecina Basilicata are si ea unul: Pisticci. Insa spre deosebire de fratele sau in ale culorii caselor... mai mult

La pas prin Bucuresti: In stilul inconfundabil al lui Hundertwasser Cand ti se face dor de Austria si cel mai non-conformist artist al sau, Hundertwasser, (pe care noi l-am "fugarit" pana in Noua Zeelanda), nu trebuie ... mai mult