Nume: SEPTRIN, forme farmaceutice orale, tabl.
Producator: Glaxo Wellcome

Nume aprobat: Combinatia dintre trimetroprim si sulfametoxazole, in proportie fixa de 1:5, poarta numele de Co-trimoxazol.

Forma de prezentare: Septrin tablete: comprimate de culoare alba, rotunde, biconvexe, inscriptionate WELLCOME Y2B, ce contin 80 mg Trimetoprim si 400 mg Sulfametoxazol. Septrin suspensie pediatrica: fiecare 5 ml suspensie contine 40 mg Trimetoprim si 200 mg Sulfametoxazol. Culoarea si gustul variaza in functie de forma farmaceutica. Septrin tablete pediatrice: ce contin 20 mg Trimetoprim si 100 mg Sulfametoxazol. Septrin solutie injectabila: 320 mg/ml.
 
 
 


Indicatii: Septrin este indicat in tratamentul urmatoarelor afectiuni: Infectii ale tractului urinar (superior si inferior): Infectii acute; Profilaxia pe termen lung a recaderilor sau supresia infectiilor cronice dupa sterilizarea urinei; Prostatita bacteriana.

Infectii ale tractului respirator:

Otita medieChimioprofilaxia pe termen lung a bronsitelor cronice
SinuzitaBronsiectazii
Bronsita acutaPneumonie
Bronsita cronicaTratamentul si profilaxia pneumoniei cu Pneumocystis carinii.
Vezi "Recomandari speciale de dozaj"
Infectii ale tractului genital:

Gonoree inclusiv infectia oro-faringiana si ano-rectala
SalpingitaLimfogranulom venerian
ancroidGranulom inghinal (venerian)
Infectii ale tractului gastrointestinal:

Diareea turistilor (inclusiv gastroenteritele date de E.coli enteropatogen) si pentru profilaxie la anumiti indivizi sau grupuri
ShigellozaFebra tifoida si paratifoida
HoleraPurtatori de S. typhi
Infectii cutanate si ale plagilor:

AcneeRani infectate
FurunculozaPiodermite
Abcese
Alte infectii bacteriene date de germeni sensibili:

SepticemiiOsteomielita acuta si cronica
Bruceloza acutaMycetoame (exceptind pe cele date de fungi)
Nocardioza
Micoze: Blastomicoza sud-americana (Paracoccidioides brasiliensis). Infectii cu protozoare: Malaria cu P.falciparum. Date insuficiente cu privire la alte specii (vezi "Precautii"). Septrin poate fi util in: Toxoplasmoza; Tuse convulsiva (prevenirea recaderilor); Profilaxia infectiilor cu germeni gramnegativi sensibili, la anumiti pacienti cu granulocitopenie; Infectii dentare si periodontale; Meningite: daca se stabileste in vitro sensibilitatea germenilor. Vezi "Recomandari speciale de dozaj".

Doze si mod de administrare: Se recomanda administrarea Septrin in timpul meselor pentru a reduce posibilitatea tulburarilor gastrointestinale. Infectii acute: tablete pentru adulti si tablete efervescente: Adulti si copii peste 12 ani: Doza standard: 2 tablete la 12 ore. Copii intre 6-12 ani: Doza standard: 1 tableta la 12 ore. Septrin tablete efervescente trebuie luate cu putina apa sau inghitite intregi. Tablete forte: Adulti si copii peste 12 ani: Doza standard: 1 tableta la 12 ore. Copii sub 12 ani: Nu se recomanda. Suspensie pentru adulti: Adulti si copii peste 12 ani: Doza standard: 10 ml la 12 ore. Copii sub 12 ani: Nu se recomanda. Septrin suspensie pediatrica:

Copii peste 12 aniDoza standard
Copii intre 6-12 ani10 ml la 12 ore
Copii intre 6 luni-5 ani5 ml la 12 ore
Copii intre 6 sapt.-5 luni2, 5 ml la 12 ore
Acest dozaj asigura aproximativ 6 mg trimetoprim si 30 mg sulfametoxazol/kg corp/24 ore. Suspensiile de Septrin pentru adulti si copii pot fi diluate cu sirop. In infectiile acute tratamentul trebuie continuat pana ce pacientul are o perioada asimptomatica de cel putin 2 zile. Majoritatea necesita tratament de cel putin 5 zile. Daca nu apare ameliorare clinica dupa 7 zile de terapie, tratamentul trebuie reconsiderat. Pentru infectiile severe, la toate grupele de varsta, dozele pot fi crescute cu 50%. In infectiile acute, necomplicate, ale tractului urinar inferior, ca o alternativa la dozele standard, s-a dovedit eficient un tratament de scurta durata de 1-3 zile.

Recomandari speciale de dozaj: in lipsa unei recomandari speciale de dozaj, se administreaza dozele standard.
Cand in text este scris tableta, aceasta reprezinta tableta de adult. Cand se folosesc alte forme de prezentare trebuie facute corectarile de rigoare. Profilaxia pe termen lung a recurentelor sau supresia infectiilor cronice in sterilizarea urinei. Adulti si copii peste 12 ani: O tableta noaptea. Copii sub 12 ani: O doza nocturna de 2 mg trimetoprim si 10 mg sulfametoxazol/kg corp. Tratamentul poate fi continuat 3-12 luni, sau mai mult, dupa caz. Prostatita cronica. Initial poate fi necesara o doza mai mare decat cea standard. Tratamentul trebuie sa dureze 3 luni, pentru a se reduce riscul recaderilor. Pneumonia cu Pneumocystis carinii:

Tratament: 20 mg trimetoprim si 100 mg sulfametoxazol/kg corp/zi in doua sau mai multe doze, timp de 2 saptamani. Profilaxie: Doza standard in perioada de risc. Gonoree: Ca o alternativa la terapia standard de 5-7 zile se recomanda, doar pentru adulti, unul dintre regimurile urmatoare: in cazuri necomplicate 4 tablete la 12 ore timp de 2 zile, sau 5 tablete, urmate de o alta doza de 5 tablete 8 ore mai tarziu. Se poate administra si o singura doza de 8 tablete in cazul unei compliante mai scazute a pacientului. Infectia gonococica oro-faringiana: 2 tablete de 3 ori pe zi timp de 7 zile, sau 9 tablete zilnic timp de 5 zile. ancroid: Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile. Limfogranulom venerian: Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile. Granulom inghinal (venerian): Tratamentul trebuie urmat pana la 2 saptamani. Bruceloza acuta: Initial poate fi necesara administrarea unei doze mai mari decat doza standard. Tratamentul va fi continuat pe o perioada de cel putin 4 saptamani; curele repetate pot fi folositoare. Malarie cu P.falciparum: Ca o alternativa, se pot administra 4 tablete de 2 ori/zi timp de 2 zile. Copiii necesita o reducere corespunzatoare a dozelor. Purtatori de S.typhi si S.paratyphi: Tratamentul se continua cel putin 1-3 luni. Afectiuni renale: Adulti si copii peste 12 ani: (Nu sunt disponibile informatii referitoare la copiii sub 12 ani).

Clearanceul creatininei(ml/min)Creatinina serica(micromol/l)Doza recomandata
peste 25barbati: < 265femei: < 175Doza standard
15-25barbati 265-620femei 175-400Doza standard timp de maximum 3 zile, apoi 1/2 doza standard zilnic
sub 15barbati > 620femei >400Nu se administreaza daca nu exista posibilitatea hemodializei, cand se administreaza 1/2 din doza standard zilnic
Se recomanda masurarea concentratiilor plasmatice de sulfametoxazol la intervale de 2-3 zile in probe recoltate la 12 ore dupa administrarea Septrin. Daca concentratia sulfametoxazolului depaseste 150 mcg/ml, tratamentul trebuie intrerupt pana ce valorile scad sub 120 mcg/ml. (Vezi "Informatii suplimentare".)

Contraindicatii: Nu se administreaza Septrin la pacientii cu hipersensibilitate recunoscuta la sulphonamide, trimethoprim sau cotrimoxazol. Cu exceptia anumitor conditii, sub stricta supraveghere, nu se administreaza co-trimoxazol la pacienti cu tulburari hematologice severe. S-a administrat Septrin la pacientii in tratament cu agenti citotoxici, influentand putin sau deloc tabloul maduvei hematogene sau al sangelui periferic. Septrin nu trebuie administrat la nou-nascutii prematuri sau la termen in perioada neonatala.

Precautii: Daca apare rash cutanat, tratamentul cu Septrin trebuie intrerupt. Cand Septrin se administreaza pe perioade indelungate, se recomanda efectuarea de hemoleucograme lunare, regulate, intrucat exista riscul unor modificari asimptomatice ale indicilor hematologici, datorate deficitului de folati. Aceste modificari pot sa dispara la administrarea de acid folinic (5-10 mg/zi) fara a influenta activitatea antibacteriana. Cand se trateaza pacienti varstnici, cu deficit de folati, sau in cazul administrarii de doze crescute de Septrin pe timp indelungat, indiferent de forma farmaceutica, se recomanda un aport suplimentar de folati. In caz de afectare renala cunoscuta se recomanda masuri speciale (vezi "Recomandari speciale de dozaj"). La acesti pacienti trebuie mentinut un debit urinar adecvat. Desi s-au observat cristale de sulfonamida in urina racita a pacientilor tratati cu Septrin, cristaluria apare rar in vivo. Riscul poate creste la pacientii cu malnutritie. In cazul pacientilor ce prezinta afectare severa a parenchimului hepatic, trebuie o atentie deosebita, deoarece pot aparea modificari in absorbtia si metabolismul trimetoprimului si sulfametoxazolului. Tratamentul cu Septrin in tonsilo-faringita cu Streptococi beta-hemolitici de grup A este mai putin eficient decat tratamentul cu penicilina. Dupa tratamentul pentru malarie acuta poate aparea recrudescenta parazitemiei. Poate aparea rezistenta incrucisata intre Septrin si combinatiile cu pirimetamina/sulfonamida. S-a observat ca trimetoprim afecteaza metabolismul fenilalaninei, dar fara semnificatie clinica: daca pacientii cu fenilcetonurie au un regim dietetic adecvat.

Interactiuni medicamentoase: La pacientii varstnici care primesc in mod curent diuretice, mai ales tiazide, se pare ca exista un risc crescut de trombocitopenie, cu sau fara purpura. Ocazional, s-a raportat ca pacienti aflati in tratament cu pirimetamina pentru profilaxia malariei, in doze ce depaseau 25 mg saptamanal, au dezvoltat anemie megaloblastica daca s-a administrat co-trimoxazol simultan. S-a observat ca, co-trimoxazol potenteaza actiunea anticoagulanta a warfarinei prin inhibitia stereo-selectiva a metabolismului sau. In vitro sulfametoxazolul poate substitui warfarina la locurile de legare de proteinele plasmatice. Se recomanda controlul atent al terapiei anticoagulante in timpul tratamentului cu Septrin. Medicul trebuie sa prevada o exacerbare a efectului fenitoinului administrat in asociere cu Co-trimoxazolul, intrucat acesta creste timpul de injumatatire al fenitoinului. Se recomanda urmarirea atenta a starii pacientului si a nivelului seric de fenitoin. Interactiunea cu agenti hipoglicemianti sulfonureici se intalneste rar, dar s-a observat o oarecare potentare. Administrarea simultana a Rifampicinei si Septrin determina scurtarea timpului de injumatatire plasmatica al trimetoprimului dupa o saptamana de tratament, efect fara semnificatie clinica. In urma asocierii cu ciclosporina la pacientii cu transplant renal, s-a observat o alterare reversibila a functiei renale.

Efecte secundare si reactii adverse: Deoarece Septrin contine trimetoprim si sulfonamida, ne putem astepta la tipul si frecventa efectelor secundare asociate cu acesti compusi. La dozele recomandate Septrin este in general bine tolerat. Majoritatea reactiilor adverse sunt usoare si constau in greata cu sau fara varsaturi si rash cutanat. Rareori s-au descris reactii de hipersensibilitate cutanata severe, ca eritemul multiform bulos (sindrom Stevens-Johnson) si necroliza epidermica toxica (sindrom Lyell), accidentele letale fiind si mai rare. Majoritatea modificarilor hematologice observate sunt usoare si reversibile la intreruperea tratamentului. Acestea sunt mai ales leucopenie, neutropenie, trombocitopenie si mai rar agranulocitoza, anemie megaloblastica si purpura. Desi majoritatea modificarilor nu determina simptome clinice, acestea pot deveni severe in cazuri izolate, mai ales la varstnici, la cei cu disfunctie hepatica sau renala si la cei cu deficit de folati; acesti pacienti trebuie observati atent. Septrin poate induce hemoliza la anumiti pacienti susceptibili, cu deficit de G-6-PD, efect care pare sa fie indiferent de doza. Foarte rar s-au observat afectari hepatice cu icter colestatic si necroza hepatica. S-a raportat aparitia meningitei aseptice asociate administrarii de Septrin, meningita rapid reversibila dupa intreruperea tratamentului, dar care a reaparut in unele cazuri la reluarea tratamentului, fie cu co-trimoxazol, fie cu trimetoprim. La doze crescute folosite pentru tratamentul pneumoniei cu Pneumocystis carinii, la pacientii cu SIDA, s-a observat rash, febra, neutropenie, trombocitopenie si cresterea enzimelor hepatice, necesitand intreruperea administrarii. Diareea si glosita sunt neobisnuite. Colita pseudomembranoasa a fost raportata rar. Aparitia de formatiuni moniliare este foarte rara. Au existat putine rapoarte privind aparitia de manifestari subiective precum cefalee, depresie, ameteli si halucinatii, dar legatura acestora cu terapia nu a fost dovedita.

Sarcina si alaptare: Nu s-a stabilit siguranta administrarii Septrin in timpul sarcinii. Studiile pe sobolani au aratat ca, la doze cu mult mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om, apar efecte teratogene tipice antagonistilor de folati si care pot fi evitate prin administrarea de folati. La iepuri nu s-au observat malformatii determinate de administrarea de Septrin, dar la doze de aproximativ 10 ori mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om s-a observat o crestere a mortalitatii fetale. In ciuda eliminarii sulfametoxazol si trimetoprim prin laptele matern, administrarea de Septrin la femeile care alapteaza reprezinta un risc neglijabil pentru sugar.

Supradozare: Nu se cunoaste doza maxima tolerata de om. Simptomele supradozarii sunt: greata, varsaturi, ameteli si confuzie. In caz de supradozare cunoscuta, intentionata sau acccidentala, terapia trebuie intrerupta. Daca pacientul nu a varsat, se recomanda provocarea varsaturilor. Lavajul gastric poate fi util, desi absorbtia din tractul gastrointestinal, in mod normal, este foarte rapida si completa, in aproximativ 2 ore. S-ar putea sa nu fie aceeasi situatie in cazul unei supradozari masive. Acidifierea urinei creste eliminarea trimetoprim. Inducerea diurezei si alcalinizarea urinei creste eliminarea sulfametoxazol. Alcalinizarea scade rata de eliminare a trimetoprim. Folinatul de calciu (5-10 mg/zi) inlatura efectele deficitului de folati produs de trimetoprim asupra maduvei osoase. Se recomanda tratament general de sustinere. Atat trimetoprim cat si sulfametoxazol sunt dializabile prin dializa renala.

Precautii farmaceutice: Tablete adulti: A se pastra ferite de lumina, la temperaturi sub 25 grade Celsius. Tablete efervescente: A se pastra ferit de lumina si umezeala, la temperaturi sub 25 grade Celsius. Tablete forte: A se pastra ferite de lumina, la temperaturi sub 35 grade Celsius. Suspensie pentru adulti si copii: A se pastra ferit de lumina si la temperaturi sub 25 grade Celsius.
Informatii suplimentare: Septrin nu influenteaza perioada de incubatie a sifilisului. Trimetoprim poate interfera in reactia de determinare a creatininei serice sau plasmatice in cazul in care se foloseste reactia cu picrat alcalin. Poate rezulta o supraestimare de aproximativ 10%. Inhibitia functionala a secretiei tubulare renale a creatininei poate produce o falsa scadere a ratei estimate a clearanceului creatininei. Trimetoprim nu induce propriul sau metabolism, astfel incat nu este necesara modificarea dozelor in tratamentul de lunga durata. Trimetoprim interfera cu reactia de determinare a metotrexatului seric daca se utilizeaza in acest test dihidrofolat-reductaza provenita de la Lactobacillus casei. Co-trimoxazol poate afecta rezultatele testelor functionale tiroidiene, dar aceasta nu are importanta clinica semnificativa. Nivelul plasmatic al trimetoprim si sulfametoxazol poate fi determinat prin HPLC (cromatografie lichida de inalta performanta).

Mod de actiune: Sulphametoxazolul are efect bacteriostatic, inhiband competitiv utilizarea acidului para-aminobenzoic in sinteza dihidrofolatului de catre bacterii. Trimetoprim inhiba reversibil dihidrofolat-reductaza bacteriana (DHFR), enzima activa in metabolismul folatului, determinand conversia dihidrofolatului in tetrahidrofolat. In functie de conditii, efectul poate fi bactericid. Trimetoprim si sulfametoxazol blocheaza astfel doua etape consecutive in biosinteza purinelor, si prin acestea, sinteza acizilor nucleici importanti pentru multe bacterii. Prin aceasta se produce o marcata potentare a celor doi agenti in vitro. Trimetoprim se leaga si de DHFR plasmodiala, dar mai slab decat de cea bacteriana. Afinitatea sa pentru DHFR mamiferelor este de aproximativ 50000 de ori mai slaba decat pentru cea bacteriana. Majoritatea bacteriilor patogene obisnuite sunt sensibile in vitro la trimetoprim si sulfametoxazol la concentratii mult sub cele atinse in plasma, urina si alte lichide ale organismului, dupa administrarea dozelor recomandate. Aceste microorganisme includ:

Bacterii grampozitive
Listeria monocytogenesStreptococcus faecalis
Nocardia sppStreptococcus pneumoniae
Staphilococcus aureusStreptococcus pyogenes
Staphilococcus epidermidisStreptococcus viridans
Staphilococcus saprophyticus
Bacterii gramnegative:
Bordetella pertussisNeisseria spp.
Brucella spp.Proteus spp.
Citrobacter spp.Providencia spp. (inclusiv Proteus rettgeri)
Escherichia coli (inclusiv specia enterotoxigena)Pseudomonas (exceptind Ps.aeruginosa)
Haemophilus ducreyi
Haemophilus influenzae(inclusiv tulpinile ampicilino-rezistente)Serratia marcescens
Klebsiella/Enterobacter sppShigella spp.
Legionella pneumophilaVibrio cholerae
Morganella morganii (Proteus morganii)Yersinia spp
Multe specii de Bacteroides fragilis sunt sensibile. Anumite tulpini de Campilobacter fetus, sub-speciile jejuni si Chlamidia sunt sensibile, fara dovezi de sinergism. Anumite tipuri de mycobacterii non-tuberculoase sunt sensibile la sulfametoxazol, dar nu si la trimetoprim. Mycoplasmele, Ureaplasma urealyticum, Mycobacterium tuberculosis si Treponema pallidum nu sunt sensibile. Testarea satisfacatoare a sensibilitatii este realizata numai cu mediul recomandat, care nu contine substante inhibitorii, in special timidine si timine.

Farmacocinetica: Dupa administrarea pe cale orala, trimetoprimul si sulfametoxazolul sunt absorbite rapid si aproape complet. Prezenta alimentelor nu pare sa intarzie absorbtia. Nivelele sanguine maxime se ating la aproximativ 1-4 ore dupa ingestie, iar valoarea acestora depinde de doza administrata. Nivelele eficiente se mentin in sange pe o perioada de 24 ore dupa administrarea dozei terapeutice. La adulti, nivele constante se obtin dupa 2-3 zile de tratament. Nici unul dintre compusi nu influenteaza semnificativ concentratia sanguina a celuilalt. Trimetoprimul este o baza slaba cu un pKa de 7,3. Este lipofil. Nivelele tisulare de trimetoprim sunt in general superioare celor plasmatice, cu concentratii mari in special in plamani si rinichi. Concentratii superioare celor din plasma se gasesc in bila, prostata, saliva, sputa si secretiile vaginale. Concentratiile din umoarea apoasa, laptele matern, LCR, urechea medie, lichidul sinovial, si lichidul interstitial sunt suficiente pentru efectul antibacterian. Trimetoprim trece in lichidul amniotic si tesuturile fetale, atingand concentratii similare celor din serul matern. Aproximativ 50% din trimetoprimul plasmatic este legat de proteine. Timpul de injumatatire la om variaza intre 8,6-17 ore daca functia renala este normala. Daca clearanceul creatininei scade sub 10 ml/min, timpul de injumatatire creste de 1,5-3 ori. Nu par sa existe diferente la varstnici comparativ cu pacientii tineri. Principala cale de excretie a trimetoprimului este cea renala. El se elimina neschimbat in urina, in 24 ore, intr-o proportie de 50% din doza administrata. Mai multi metaboliti au fost identificati in urina. Concentratiile urinare de trimetoprim variaza in limite largi. Sulfametoxazol este un acid slab cu un pKa de 6. Concentratia formei active in lichidul amniotic, umoarea apoasa, bila, LCR, urechea medie, sputa, lichidul sinovial, si tesutul interstitial este intre 20-50% din concentratia plasmatica. Aproximativ 66% din sulfametoxazolul plasmatic este legat de proteine. Timpul de injumatatire la om variaza intre 9-11 ore daca functia renala este normala. In cazul reducerii functiei renale, nu se modifica timpul de injumatatire al sulfametoxazolului activ, dar se mareste timpul de injumatatire al metabolitului sau major, acetilat daca clearance-ul creatininei scade sub 25 ml/min. Calea principala de excretie a sulfametoxazolului este cea renala; 15-30% din cantitatea detectata in urina este in forma activa. La pacientii in varsta exista o reducere a clearanceului renal al sulfametoxazolului.
Cauta informatii despre medicamente
Cautare:
 
Adele, vintage si delicat
Look-ul saptamanii a fost trimis de ecaterina_virgolici
Târgul de cadouri “Crăciun cu Tradiție”
Târgul de cadouri “Crăciun cu Tradiție”
Învie Tradiția, magazinul online care susține artizanii români și meșteșuguril...
Miercurea Mintilor Creative
Miercurea Mintilor Creative
Pe 29 noiembrie, în deschiderea sezonului de cumpărături de Sărbători, UniCredit...
Vine vara, bine imi pare, la Divertiland e sarbatoare! #Concurs!
Vine vara, bine imi pare, la Divertiland e sarbatoare! #Concurs!
Nu in fiecare weekend avem timp sa mergem la mare, si nici programul nu e intotdeauna...
DOLIU în LITERATURA UNIVERSALĂ! Gabriel Garcia Marquez a MURIT!
DOLIU în LITERATURA UNIVERSALĂ! Gabriel Garcia Marquez a MURIT!
Scriitorul Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit, joi...
CRBL îl MITUIEȘTE pe Connect-R la „România Dansează”
CRBL îl MITUIEȘTE pe Connect-R la „România Dansează”
Preselecţiile „România Dansează” se apropie de final pentru că duminică, de la 20:30, la Antena 1, e...
Andreea Marin le DEZVĂLUIE fanilor POFTICIOȘI rețeta COZONACULUI și a SARMALELOR de POST
Andreea Marin le DEZVĂLUIE fanilor POFTICIOȘI rețeta COZONACULUI și a SARMALELOR de POST
Chiar dacă a revenit la formele care au consacrat-o prin multa voință și restricții alimentare, Andr...
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute"
Joi, 16 iunie, la Readers Cafe, a avut loc lansarea cărții ”Te iubesc pe nevăzute” scrisă de Alina Ilioi, blogger și...


Redescopera Romania: Platoul salin Meledic din Buzau
Despre Buzau tot spun ca imi place, si mi se pare o zona tare ok de weekend trip sau chiar daytrip din Bucuresti, dat fiind ca faci in jur de 3 ore si jumatate pana in cele mai ascunse unghere ale sale. Asa ca asta vara, cu o zi de weekend doar la dispozitie, am dat o fuga pana in Buzau, avind un obiectiv clar in minte: sa vizitam platoul... mai mult
La ski cu copiii: Weekend de iarna in Muntele Sureanu
De domeniul schiabil Sureanu, cel mai la altitudine de la noi din tara, tot aud de ceva vreme. Insa distanta mare de Bucuresti ne facea sa ezitam in a il testa. Insa intr-un weeken de ianuarie am decis sa ne riscam la un drum de 5h jumatate-6 (cu tot cu iesirea din Bucuresti) pentru peisaje montane noi, frumoase si, speram noi (si asa a f... mai mult
Cu copiii in Delta Dunarii: Excursie la Padurea Letea
Una din cele mai haioase excursii de anul acesta a fost cea pentru a vizita Padurea Letea, cu plecare din Murighiol, unde ne-am petrecut primul weekend din septembrie impreuna cu cei mici. Pentru a ajunge la padurea Letea, in primul si in primul rand trebuie sa urci intr-o barca. Cu care vei merge (din Murighiol) undeva in jur de 1h si ju... mai mult
La ski in Italia: Weekend de iarna in jurul masivului Monterosa
Vaile Ayas, Gressoney, din regiunea Aosta, si Alagna in Valsesia formeaza un domeniu schiabil gigantic din Italia, toate unite de elementul central, magnificul masiv muntos Monterosa. Urcind dinspre Torino de-a lungul vaii Aosta, poti observa natura in schimbare in functie de altitudine. Drumurile serpuiesc in serpentine printre castele, ... mai mult
Travel with kids: O saptamana in Cape Town
Ne-am inceput sejurul nostru in Africa de Sud cu 8 zile petrecute in zona Cape Town. Poate par multe, dar cu siguranta nu ne-ar fi stricat inca 2-3 in plus, Cape Peninsula este absolut fascinanta, cu numeroase locuri absolut extraordinare. In total am stat 8 zile, insa nu toate in acelasi loc. Ne-am facut un itinerariu care sa ne poarte p... mai mult
Sărbătorește Ziua Îndrăgostiților cu un buchet de baloane inimă care plutesc în aer!
De Valentine's, strângi toate like-urile și inimioarele din Facebook și Instagram! BluParty.ro ți-a pregătit cel mai inedit accesoriu pentru Ziua Îndrăgostitilor, pe care poți să-l câștigi și tu: buchetul de baloane în formă de inimă, perfect pentru poze memorabile. Nici m... mai mult
tst
citite 24h
articole
La pas prin Bucuresti: Gradina botanica La pas prin Bucuresti: Gradina botanica
Nu are nici pe departe naturaletea frumoasa a gradinilor botanice din ...
Amintiri din vara: Cu copiii la plaja in Mamaia Amintiri din vara: Cu copiii la plaja in Mamaia
An de an ma duc o saptamana la noi la mare cu copiii. Si cele mai frum...
La pas prin Bucuresti: Parcul Natural Vacaresti La pas prin Bucuresti: Parcul Natural Vacaresti
Parcul Natural Vacaresti este o adevarata oaza urbana, si un loc perfe...
Redescopera Romania: Platoul salin Meledic din Buzau Redescopera Romania: Platoul salin Meledic din Buzau
Despre Buzau tot spun ca imi place, si mi se pare o zona tare ok de we...
CAUTA PE EGIRL
La pas prin Bucuresti-ul colorat: Arthur Verona, strada plina de desene Bucuresti-ul are multe manisfestari ale artei urbane, graffiti-uri gigantice emblematice. Dar poate cea mai colorata strada din Bucuresti este Arthur ... mai mult

Cu nou si vechi, 2 zile in Shanghai Shanghai a fost primul nostru contact cu China, si trebuie sa recunosc ca mi s-a parut absolut fascinant. Am avut doar 2 zile la dispozitie pe pamant ... mai mult

Hai hui prin vecini: La ski in Bukovel, Ucraina In unul din ultimele weekenduri de iarna am decis sa mergem la ski intr-o destinatie mai atipica: Ucraina, in cea mai mare statiune a lor, Bukovel. Di... mai mult