Oftalmologii reamintesc cum sa-ti protejezi ochii vara aceasta

Oftalmologii reamintesc cum sa-ti protejezi ochii vara aceasta

De Ziua Internațională a Ochelarilor de Soare oftalmologii reamintesc cum să-ți protejezi ochii vara aceasta, când razele UV ating noi recorduri ! Radiațiile ultraviolete au crescut în această vară la un indice periculos în România, cât și în țările în care românii își petrec de obicei vacanța (cum ar fi Italia, Turcia și Spania), ajungând la nivelul de 8-9, pe o scară de la 1 la 10 (vezi Hartă indice UV).
 
Cu ocazia Zilei Internaționale a Ochelarilor de Soare care are loc pe 27 iunie, oftalmologii promovează beneficiile protecției UV pentru ochi și avertizează asupra pericolelor razelor UV nocive.
 
Am stat de vorbă cu Dr. Beatrice Voiculescu, Oftalmolog la Optica Medicală Videt.ro, și am aflat informații utile despre razele ultraviolete, cum ne alegem cei mai potriviți ochelari de soare pe timp de vară, și mai ales cum să ne protejăm ochii corespunzător vara aceasta.
 

De ce e important să purtăm ochelari de soare cu protecție UV?

Ochelarii de soare nu sunt doar simple accesorii de fashion, ci adevărați aliați în sănătatea oculară care ne protejează de probleme grave precum cataracta, degenerescența maculară sau pterigionul.
 
La fel ca și pielea, ochii au nevoie de protecție împotriva luminii de afară, fie că vorbim de soarele puternic al verii sau de reflexiile razelor în zăpadă. Pentru a asigura ochilor confort și a-i proteja de afecțiuni oculare grave este indicat să porți ochelari de soare pe tot parcursul anului, dar mai ales vara.
 
“Vara se anunță festivaluri, evenimente, ieșiri în natură, vacanțe în țări tropicale, vizite la mare și la piscină, care presupun mult stat în soare. Razele UV ating noi recorduri, deci riscurile cresc și pot avea consecințe asupra ochilor. Pentru a-ți proteja ochii corespunzător, alege ochelari de soare cu factorul de protecție 100% UVB şi UVA, factor pe care îl găsești specificat pe brațul ochelarilor. Întotdeauna alege o pereche de ochelari cu protecție UV 400 pentru o protecție completă împotriva razelor nocive ale soarelui”,ne sfătuiește Dr. Beatrice Voiculescu, Oftalmolog Videt.
 

 
Iată doar câteva statistici de la Organizația Mondială de Sănătate care să te convingă că vara trebuie să porți ochelari de soare:
 
●     ~10% din toate tipurile de cancer de piele apar la nivelul pleoapei, zonă ușor de protejat de ochelarii de soare.
●     Global, ~900.000 de oameni orbesc din cauza cataractei, unul din 5 cazuri de cataractă fiind provocat de expunerea la raze UV.
●     Fotokeratita - arsurile solare nu sunt doar la nivelul pielii, ci și la nivelul ochilor; deși doar temporară (se vindecă în 48 de ore), fotokeratita este o inflamație a corneei, dureroasă, care cauzează vedere încețoșată, sensibilitate la soare și senzația de nisip în ochi. 
 

 

Ce opțiuni ai dacă porți ochelari de vedere sau lentile de contact vara?

 Dacă te numeri printre cei cu probleme de vedere, iată ce îți recomandă oftalmologii pe timp de vară:
 
●     Înlocuiește ochelarii cu lentilele de contact, deoarece pot fi purtate cu ușurință împreună cu ochelarii de soare și încurajează purtarea lor.
●     Dacă nu poți înlocui ochelarii de vedere cu lentile de contact, alege lentile tip clip on cu protecție UV, care se aplică magnetic de ramele tale și se atașează la lentilele ochelarilor de vedere. Majoritatea lentilelor clip on sunt și polarizate, ceea ce oferă un confort sporit ochilor.
●     Investește într-o pereche de ochelari de soare cu dioptrii- o optică medicală specializată îți va putea face lentile de protecție solara cu dioptriile corespunzătoare afecțiunii tale oculare. Lentilele acestor ochelari de soare au aceleași caracteristici precum lentilele ochelarilor de soare fără dioptrii, însă avantajul lor este că îți oferă confortul vizual necesar în timpul purtării.
 

 
Important: Dacă ești purtător de lentile de contact, trebuie să știi că majoritatea lentilelor de contact au deja un filtru UV încorporat, însă acesta nu este suficient pentru a-ți proteja ochii în totalitate.
 
Lentilele de contact acoperă doar corneea și irisul, dar nu și conjunctiva și anexele ochiului, care rămân mult mai expuse la radiațiile UV. Astfel, pe lângă lentile de contact cu protecție UV, pentru o protecție completă, e indicat să porți ochelari de soare, care conferă și confort ochilor, mai ales vara”,  explică Dr. Beatrice Voiculescu, oftalmolog Videt.
 

Care sunt cei mai eficienți ochelari de soare pe timp de vară?

Cei mai eficienți ochelari de soare pe timp de vară sunt cei care au un factor de protecție UV 400 și, foarte important, cei care se potrivesc cel mai bine fizionomiei fiecăruia și stilului de viață.
 
Așadar, când îți alegi ochelarii de soare trebuie să ții cont de câțiva indicatori:
 
●     Ce stil de viață ai (ești adesea afară, sau mai mult în interior)
●     Conduci mult? Dacă ești adesea pe stradă, cu mașina sau ești adeptul plimbărilor cu barca, consideră ochelarii polarizați, care sunt foarte eficienți în reducerea luminii puternice
●     Pentru ce tip de activitate vrei să îi porți (sky, plajă)
●     Culoarea lentilelor (importantă în diferențierea foarte bună a contrastelor) și materialul lentilelor (plastic sau sticlă)
●     Forma și dimensiunea ramei.
 

 

Ce ochelari de soare sunt cei mai periculoși?

Evită ochelarii cumpărați de pe stradă.
Chiar dacă ești pe fugă sau ți-ai uitat ochelarii cu protecție UV acasă, evită să-ți cumperi ochelari de la tarabele de pe stradă. Singurul lor avantaj este că au un preț foarte mic, însă, riscurile oculare la care te expui te pot costa mult mai mult decât dacă alegi să nu porți ochelari deloc.
 
Ochelarii cu lentile mai închise la culoare nu protejează neapărat mai mult
Ochelarii care au lentile închise la culoare, dar nu blochează razele UV, pot reduce o parte din lumina puternică și te pot ajuta să nu-ți mai forțezi ochii, dar nu te feresc de razele dăunătoare UVA și UVB.
 
Lentilele închise la culoare forțează pupila să se dilate brusc și astfel, o cantitate mai mare de radiații ultraviolete pătrunde în ochi, ceea ce poate crește riscul de expunere la probleme oculare grave.
 
Evită trendul ochelarilor micro afișat de vedete
Evită trendul ochelarilor micro inspirați de moda anilor ‘90. Chiar dacă sunt purtați de vedete, sunt ochelarii cei mai slabi la capitolul protecție. Cu cât este mai mare dimensiunea lentilei, cu atât vei primi mai multă protecție pentru ochi, fiind șanse mici ca lumina să pătrundă prin părți.
 

Ce lentile alegem pentru ochelarii de vară?

Culoarea, precum și materialul lentilei ne influențează acuitatea vizuală pe parcursul verii. Totuși, trebuie să ținem cont că nu culoarea lentilelor oferă protecție UV, ci calitatea lentilei.

 
Chiar dacă porți ochelari fumurii, asta nu înseamnă că ești protejat de razele nocive.

 
Când îți alegi culoarea lentilelor ține cont de activitatea desfășurată. Anumite culori îmbunătățesc contrastul și ne oferă acuitatea vizuală foarte bună într-un anumit mediu, fiind nepotrivite în alt mediu:
 
●     Lentilele negre sau gri închissunt unele din cele mai eficiente în reducerea luminii puternice, fără să modifice percepția culorilor naturale; sunt indicate pentru șoferi, mai ales că aceste lentile ajută la întârzierea oboselii;
●     Lentilele maroîmbunătățesc contrastul, blocând lumina albastră reflectată de zăpadă, deci, sunt recomandate pentru sky, snowboarding sau alte sporturi de iarnă;
●     Lentilele galbene reduc cantitatea de lumină albastră și cresc contrastul, fiind potrivite pentru vânători, sporturi de iarnă; nu sunt recomandate pentru condus sau activități ce necesită diferențierea culorilor;
●     Lentilele roz și movoferă o percepție foarte clară a obiectelor pe un fundal verde sau albastru, așadar, sunt indicate pentru pescuit și vânătoare; în plus, au avantajul de a reduce oboseala oculară;
●     Lentilele verzioferă cel mai bun contrast și acuitate vizuală foarte bună, deci pot fi purtate cu succes pentru activitățile zilnice, dar și pentru sporturi.
 
În ceea ce privește materialul lentilelor, cel mai folosit este plasticul organic, un material durificat, ce oferă o vedere clară și un confort ridicat datorită greutății reduse.
 

 
Sticla este folosită pentru ramele de ochelari din gama premium.
 
„Sticla oferă o vedere mai clară decât lentilele din plastic și rezistă mai mult la zgârieturi. Totuși, lentilele din sticlă sunt mai grele, iar ochelarii pot deveni o povară pe termen lung. Deci, atunci când îți alegi lentilele, trebuie să ții cont atât de mediile unde urmează să porți ochelarii, dar și de preferințele personale”, subliniază Dr. Beatrice Voiculescu, Oftalmolog Videt.
 

Ce rame de ochelari alegem pentru ochelarii de vară?

În afară de tendințe și branduri populare, forma și dimensiunea ramei joacă și ele un rol important în protecția ochilor pe timp de vară. 
 
Cei mai indicați ochelari sunt cei supradimensionați și cei "wrap around", care acoperă foarte bine zona ochilor.
 
Dr. Beatrice Voiculescune sfătuiește:„Pentru a avea parte de o protecție UV ridicată, e recomandat să-ți alegi ramele curbate, care blochează razele ultraviolete frontal, laterale, din partea de jos sau de sus. O ramă de ochelari nepotrivită te va proteja doar din față, însă razele soarelui pot ajunge la ochi prin aproape orice unghi. Dacă ochelarii aleși nu au antireflex pe interior, pot cauza mai mult rău decât bine”.
 

Alte sfaturi generale pentru protecția ochilor pe timp de vară


 
Pe lângă purtarea ochelarilor de soare, obligatorie vara, ochii tăi au nevoie de o protecție ridicată, așa că, pentru o vedere cât mai sănătoasă e important să ții cont și de următoarele sfaturi:
 
●     Odihnește-ți ochii:indiferent de sezon, ochii au nevoie de odihnă, așa că un somn bun mereu te va ajuta să eviți sensibilitatea ochilor, care, în timp, poate conduce la afecțiuni oculare. Dacă lucrezi la calculator, e indicat să iei mici pauze de câteva minute la fiecare oră lucrată pentru a-ți odihni ochii și pentru a-i feri de mâncărime, disconfort sau lăcrimare.
●     Poartă accesorii care îți protejează zona ochilor:la ochelarii de soare poți accesoriza pălării supradimensionate, pentru ca marginile lor să-ți ferească cât mai bine ochii de razele soarelui, în special de cele care cad vertical.
●     Ai grijă la alimentație:alimentația joacă și ea un rol important pentru o vedere sănătoasă, așa că încearcă să consumi alimente precum morcovi, cireșe, struguri, semințe, pește sau alte mâncăruri bogate în nutrienți, benefice ochilor. Evită excesul de zahăr, deoarece acesta crește riscul de apariție al afecțiunilor oculare.
●     Ferește-te de reflexiile luminii:pe cât posibil, încearcă să stai departe de razele soarelui reflectate pe mașini, pe nisipul de pe plajă, în apa piscinei sau mării, în special între orele 11 și 17. Expunerea îndelungată la astfel de raze poate afecta țesuturile ochiului și poate conduce la afețiuni cum este maculopatia de expunere.
 

De unde poți achiziționa ochelari de soare?

 

 
Chiar dacă ești tentat să cumperi cele mai noi modele de ochelari din orice magazin, doar pentru că e mai apropiat și are prețuri mai scăzute, oftalmologii recomandă să apelezi la un magazin specializat sau optică medicală, pentru a alege modele originale, care îți protejează cel mai bine vederea.
 
„Ochelarii de soare de la tarabele de pe plajă sau magazinele de pe stradă sunt, de regulă, de o calitate scăzută și blochează doar o parte din lumină, lăsând restul razelor dăunătoare să pătrundă spre ochi și să-i afecteze. Deși prețul mic îți permite să cumperi mai multe perechi de ochelari, achiziționarea unei singure perechi, dar de calitate, este cea mai bună investiție pe care o poți face pentru sănătatea ochilor tăi”, declară dr. Beatrice Voiculescu, Oftalmolog Videt.
 
Așadar, soarele puternic al verii poate să ne provoace efecte nedorite ochilor.
Ține cont sfaturile de mai sus, și nu doar îți vei proteja ochii de razele dăunătoare dar îți vei menține ochii sănătoși și vei arăta și foarte bine.


Votul tau:
Autor: Redactia Egirl | Publicat: 21.06.2018 | Articol citit de 3872 de ori.
RSS Comentarii articol: Oftalmologii reamintesc cum sa-ti protejezi ochii vara aceasta
Daca ti-a placut articolul Oftalmologii reamintesc cum sa-ti protejezi ochii vara aceasta, aboneaza-te la RSS-ul de Sanatate :: Sfaturi si sugestii pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul egirl.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Let's blog about fashion» 7 idei de iesiri de weekend din Bucuresti

7 idei de iesiri de weekend din Bucuresti
A venit primavara, si calatorii isi dezmortesc bagajele. Hai sa facem o incalzire cu o excursie de weekend frumoasa, dar nu foarte departe de Bucuresti. Sa vedem ce gasim in zona, la maxim 3h de capit... mai mult

Let's blog about fashion» Un weekend incarcat de cultura si istorie in Abu Dhabi

Un weekend incarcat de cultura si istorie in Abu Dhabi
Cultura si istorie? In Abu Dhabi? In Emiratele cele care sunt destinatie de shopping, hoteluri de 7 stele, obiective turistice precum "cea mai inalta cladire" sau "cel mai mare parc cu beculete" si ev... mai mult

Let's blog about fashion» Plimbari prin America de Sud: O zi la inaltime in Bogota

Plimbari prin America de Sud: O zi la inaltime in Bogota
Primul lucru pe care il remarci cand ajungi in capitala Colombiei este traficul. Care cu siguranta nu te va incanta. Al doilea lucru va fi insa unul frumos: caramizile rosiatice folosite la aproape to... mai mult

Let's blog about fashion» Plimbari prin Andaluzia: Alhambra in 15 poze

Plimbari prin Andaluzia: Alhambra in 15 poze
Acum vreo 3 ani, de un Revelion, primul Revelion in fapt al micutei pe atunci Ema, in varsta de nici mai mult nici mai putin de 4 luni, decidem cu o saptamana inainte, adica putin inainte de Ajunul Cr... mai mult

Let's blog about fashion» Accesorii pentru calatorii cu copiii de la Zara

Accesorii pentru calatorii cu copiii de la Zara
Parca as cumpara intreaga colectie de Travel de la Zara Kids: createSummaryAndThumb("summary815533129831342927","http://www.sh...Citeste in continuare pe shopaholic.ro Articol oferit de Citeste mai mu... mai mult

Let's blog about fashion» O fuga la Marea Neagra in extrasezon: Vizita la crama Clos de Colombe

O fuga la Marea Neagra in extrasezon: Vizita la crama Clos de Colombe
Din ciclul "ce mai poti face la mare in extrasezon": viziteaza o crama! Cea mai mica crama din Dobrogea te asteapta la cativa pasi de Olimp, aproape de malul marii. Cu soiuri de vita de vie aduse din ... mai mult
Descopera farmecul Centrul Vechi la Concorde Old Bucharest Hotel
Descopera farmecul Centrul Vechi la Concorde Old Bucharest Hotel
Concorde Old Bucharest Hotel este locatia in care farmecul Centrului Vechi se imbina ...
Christmas Fantasy”  – concert de Craciun prezentat de Corul Academic Radio
Christmas Fantasy” – concert de Craciun prezentat de Corul Academic Radio
Cele mai frumoase și mai cunoscute colinde românești, dar și cântece de Crăciun...
MAZDRUNKA (Luciana Raducanu) lanseaza single-ul „Desen“
Ne-a vrajit cu o versiune originala a celebrei Bohemian Rhapsody – Queen, apoi toat...
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute
Alina Ilioi si-a lansat cartea: „Te iubesc pe nevazute"
Joi, 16 iunie, la Readers Cafe, a avut loc lansarea cărții ”Te iubesc pe nevăzute” scrisă de Alina Ilioi, blogger și...


tst
citite 24h
articole
Plimbari prin America de Sud: O zi la inaltime in Bogota Plimbari prin America de Sud: O zi la inaltime in Bogota
Primul lucru pe care il remarci cand ajungi in capitala Colombiei este...
Plimbari prin Andaluzia: Alhambra in 15 poze Plimbari prin Andaluzia: Alhambra in 15 poze
Acum vreo 3 ani, de un Revelion, primul Revelion in fapt al micutei pe...
Accesorii pentru calatorii cu copiii de la Zara Accesorii pentru calatorii cu copiii de la Zara
Parca as cumpara intreaga colectie de Travel de la Zara Kids: createSu...
#Concurs! O toamna perfecta, cu un ten sanatos #Concurs! O toamna perfecta, cu un ten sanatos
Pregatite pentru toamna? Pregatite pentru un nou sezon aramiu? Stim, t...
CAUTA PE EGIRL
7 idei de iesiri de weekend din Bucuresti A venit primavara, si calatorii isi dezmortesc bagajele. Hai sa facem o incalzire cu o excursie de weekend frumoasa, dar nu foarte departe de Bucurest... mai mult

Un weekend incarcat de cultura si istorie in Abu Dhabi Cultura si istorie? In Abu Dhabi? In Emiratele cele care sunt destinatie de shopping, hoteluri de 7 stele, obiective turistice precum "cea mai inalta ... mai mult

Plimbari prin America de Sud: O zi la inaltime in Bogota Primul lucru pe care il remarci cand ajungi in capitala Colombiei este traficul. Care cu siguranta nu te va incanta. Al doilea lucru va fi insa unul f... mai mult